Заощадливі чернівчани сплатили більше 32-х мільйонів податків

Із початку введення податку на пасивні доходи фізичних осіб містяни поповнили ним держскарбницю на 32,2 млн. грн. Цьогоріч із роялті, дивідендів, процентів на поточних рахунках у банках, та процентів на вкладах мешканців столиці Буковини у кредитних спілках бюджет отримав 6,4 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб, що на понад 0,6 млн. грн. більше, аніж минулого року.
Чернівецька ОДПІ звертає увагу, що з 1 січня 2016 року ставку податку на пасивні доходи фізичної особи з 01.01.2016 знижено з 20 до 18%.
Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» від 24.12.2015 № 909-VIII, який набрав чинності з 01.01.2016 року, внесено зміни до статті 167, якою встановлено ставки податку на доходи фізичних осіб.
Відповідно до пункту 167.5 статті 167 Кодексу ставки податку на пасивні доходи до бази оподаткування встановлюються у таких розмірах:
• 18 відсотків – для пасивних доходів, у тому числі нарахованих у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, що виплачуються інститутами спільного інвестування (крім зазначених у підпункті 167.5.2 цього пункту);
• 5 відсотків – для доходів у вигляді дивідендів по акціях та корпоративних правах, нарахованих резидентами – платниками податку на прибуток підприємств (крім доходів у вигляді дивідендів по акціях, інвестиційних сертифікатах, які виплачуються інститутами спільного інвестування).
Oскільки доходи y вигляді процентів, отримані фiзичною особою вiд розміщення кoштів на депозитному рахунку, включaються до місячного (pічного) оподатковуваного дoходу платника податку, тo такі дoходи підлягають оподаткуванню і військовим збором зa ставкою 1,5 вiдсотка.
При цьому, не має значення ані сума вкладу (депозиту), ані розмір отриманих відсотків – така ставка діє абсолютно для всіх.
Відділ організації роботи Чернівецької ОДПІ

peredplata