Чернівецька обласна дитяча клінічна лікарня тримається на ентузіазмі благодійників та медичних працівників

Чернівецька обласна дитяча клінічна лікарня тримається на ентузіазмі благодійників та медичних працівниківПостійна комісія Чернівецької обласної ради з питань охорони здоров’я, праці, соціального захисту населення та підтримки учасників АТО і членів їх сімей 18 квітня відвідала Обласну дитячу клінічну лікарню.

В першу чергу члени комісії, депутати-лікарі Ігор Малишевський, Ольга Кобевко та Валентин Пріску разом з громадськими активістами навідалися до відомого відділення дитячої онко-гематології. Слід зазначити, що це відділення є зразковим завдяки його персоналу та завідуючому Михайлу Гнатюку і волонтерам благодійного фонду «Серце до серця». Багато років власним коштом та за підтримки благодійників медики буквально «витягають» з того світу маленьких пацієнтів.

«Ми маємо дитячі смерті. Раніше одну на рік, тепер більше. Кількість онкохворих діток зросла майже вдвічі, багато малюків народжуються з вродженими вадами серця. Через що? Факторів багато», – розповідає Михайло Гнатюк.

«Відділення активно виграє гранти. Щоб остаточно поставити діагноз дитині, аналізи роблять 3 клініки – українська, австрійська, угорська. І тільки тоді розпочинається лікування і трансплантаційні операції. Наші дітки оперуються у Києві, Стамбулі та інших містах світу», – додає завідуючий відділенням онко-гематології Михайло Гнатюк.

Десь з 2014 року пацієнти відділення не отримують від держави необхідні препарати, які затверджені відповідною програмою. Крім онкологічної гематології в області є хворі на гемофілію, їм теж постійно необхідні препарати для згортання крові. Всі потреби у ліках для маленьких пацієнтів забезпечують благодійники та батьки. Ремонт у відділенні, вікна, апаратуру держава також не фінансує. Все за власний кошт, – каже Михайло Гнатюк.

Щорічно про брак препаратів та апаратури повідомляється в департамент охорони здоров’я Чернівецької ОДА. Ситуація залишається незмінною.

Наступним відділенням для візиту комісії з питань охорони здоров’я та АТО стало пульмонологічне. Напередодні члени комісії отримали скаргу від батьків пацієнтів про тарганів, «які повзають по обличчю вночі». Депутати опитали пацієнтів у палатах, ті підтвердили інформацію – таргани у палатах відділення є.
Як пояснив головний лікар Обласної дитячої клінічної лікарні Михайло Чепіль, таргани з’явилися після ремонту, коли розібрали цеглу в деяких місцях. Лікар пообіцяв, що вже на цих вихідних у відділенні відбудеться санітарна обробка. В цей період деяких пацієнтів відправлять додому, деяких переведуть на ліжка в інші відділення.

Окрім наявності тарганів, в лікарні не працює пральня. Приміщення вкрай занедбане та сиплеться. А працівники відправлені у відпустку. За словами головного лікаря обласної дитячої клінічної лікарні, тут зберігається і архів. Але дах протікає.

У приміщенні приймального відділення члени комісії та активісти теж побачили сумну картину – рентгенкабінет, який там знаходиться, також сиплеться і над ним протікає дах. «Працювати тут небезпечно для життя», – кажуть медичні працівники. Крім цього, рентген-апарат дуже старий і «агресивний» для роботи з дітьми.

Обласна дитяча клінічна лікарня охоплює обслуговуванням всіх маленьких пацієнтів Буковини. До послуг мешканців області 325 ліжкомісць. Окрім вищезгаданих відділень, тут працюють 2 реанімації та неонатологія, сюди поступають всі недоношені дітки. То ж, потреби медичного закладу відповідають його функційним зобов’язанням, а стан приміщень та зношеної апаратури – навпаки.

Чернівецька обласна дитяча клінічна лікарня тримається на ентузіазмі благодійників та медичних працівниківЧернівецька обласна дитяча клінічна лікарня тримається на ентузіазмі благодійників та медичних працівниківЧернівецька обласна дитяча клінічна лікарня тримається на ентузіазмі благодійників та медичних працівників

З огляду на це, стає неосяжною для розуміння інформація, яка з’явилася на сайті департаменту охорони здоров’я 15 квітня 2016 р. (можна переглянути за посиланням: http://www.bukmed.cv.ua/2016/04/15/direktor-doz-oksana-andryec-ta-golova-deputatskoyi-komsyi-oblasnoyi-radi-lyubov-godnyuk-pronspektuvali-stan-sprav-v-oblasny-dityachy-lkarn.html

Старші чиновники від медицини називають діяльність молодих практикуючих лікарів з комісії з питань охорони здоров’я та АТО популізмом, але виявлені комісією проблеми галузі б’ють фактами в обличчя. Саме тому Ігор Малишевський, Ольга кобевко та Валентин Пріску закликають медичних працівників краю не замовчувати інформацію, коли в лікарні приходять «вищестоящі» перевіряючі. Зрозуміло, що мільйони на ліки і апаратуру одразу не знайдуться, але не волонтерами єдиними держава має підтримувати життя та здоров’я громадян.

(с) BukNews

peredplata