Як скористатися правом на податкову знижку?

Цього року 602 мешканці столиці Буковини вже задекларували своє право на податкову знижку на 833,4 тис. грн.
Оскільки сума коштів, яка підлягає поверненню, зараховується на банківський рахунок платника протягом 60 календарних днів після подання декларації, перші претенденти на знижку встигли повернути собі кошти. Наразі 408 громадян отримали на банківський рахунок 580,1 тис. грн.
Чернівецька ОДПІ нагадує, що фізичні особи, які не є суб’єктами господарювання, можуть скористатися правом на податкову знижку. Вони можуть зменшити свій загальний річний оподаткований дохід у вигляді заробітної плати на певну суму витрат. Зокрема, витрати на сплату процентів за іпотечним кредитом, на оплату вартості свого навчання та/або вартість навчання члена сім’ї першого ступеня споріднення, який не отримує зарплату, на сплату страхового внеску за договором довгострокового страхування життя, втрати на штучне запліднення, витрати на усиновлення, на переобладнання транспортного засобу для роботи на альтернативних видах палива, витрати щодо придбання або будівництва житла та ін.
Такі витрати повинні бути документально підтверджені. Крім того, Податковим кодексом України передбачено обмеження щодо не перевищення сум нарахованої платником податку податкової знижки понад суму загального оподатковуваного доходу платника, одержаного протягом року як заробітна плата.
Для отримання податкової знижки платник податків повинен подати за підсумками року декларацію про майновий стан і доходи. Наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 року № 859 затверджено нову форму податкової декларації про майновий стан та доходи.
Спеціальний додаток до декларації (як було раніше) заповнювати не потрібно. Адже сама оновлена форма декларація містить відповідний розділ (розд. ІІІ). Тому платник податків у рядку 13 декларації повинен зробити позначку «Х» напроти категорії витрат, які включаються до податкової знижки, а також відобразити:
– загальну суму фактичних витрат, здійснених протягом звітного року (ряд. 13);
– заробітну плату за рік, яка є базою обкладення податком на доходи фізичних осіб, тобто суму, зменшену на утриманий єдиний внесок та податкову соціальну пільгу, за її наявності (ряд. 15);
– суму (вартість) витрат, дозволену для включення до податкової знижки (ряд. 16). При цьому загальна сума податкової знижки не може перевищувати зарплату, зазначену у рядку 15;
– суму ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язання із цього податку у зв’язку з реалізацією права платників податків на податкову знижку.
Оригінали документів до органу ДФС не подаються, проте їх потрібно зберігати протягом строку, достатнього для проведення перевірки правильності нарахування податкової знижки. Для прискорення проведення такої перевірки, рекомендуємо разом з декларацією подати підтвердні документи, зокрема довідку, в якій, крім загальної інформації про фізичну особу (ПІБ, реєстраційний номер облікової картки, період роботи), зазначається обов’язково наступна інформація:
– сума нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою);
– розмір та сума податкової соціальної пільги;
– сума нарахованого та утриманого єдиного соціального внеску;
– сума нарахованого та утриманого податку на доходи фізичних осіб.
Нагадуємо, що подавати декларацію про майновий стан і доходи з метою отримання податкової знижки можна до кінця року.
Порядок надання та перелік витрат, дозволений для включення до податкової знижки визначено статтею 166 розділу IV Податкового кодексу України.
Відділ організації роботи Чернівецької ОДПІ

peredplata