У Чернівцях «шукали рецепт» патріотичного виховання

«Указ президента про національне-патріотичне виховання молоді не має знакового руху в суспільстві, тому за справу треба братися через освіту». Таку думку висловив доктор педагогічних наук, професор Георгій Георгійович Філіпчук. Обговорення проблем та перспектив патріотичного виховання у сучасному освітньому просторі України відбулось сьогодні, 12 травня, на Всеукраїнській науковій конференції. Організаторами заходу стали Інститут післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області, Івано-Франківський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти та Чернівецький національний університет.

У Чернівцях «шукали рецепт» патріотичного виховання

Конференція об’єднала 95 учасників зі Львову, Рівного, Сум, Запоріжжя, Києва та інших міст. Чернівці представляли всі освітні заклади нашого регіону. Серед доповідачів були філологи, історики, географи, вчителі захисту Вітчизни в школах, багато з яких одночасно є волонтерами.

«Ми маємо виховувати істинних громадян України, щирих і вірних Батьківщині. Рано чи пізно економічна та політична ситуації в країні стабілізуються, але якщо у людей не буде закладено духовний патріотичний потенціал, то така нація приречена на тління», – розповіла Тамара Марусик, проректор ЧНУ з питань навчально-виховного процесу.

Експерти відзначають, що рівень патріотичної активності української молоді сьогодні знаходиться на критично низькому рівні. «Обставити, за яких протікає життя, на жаль, мають більший вплив на формування громадянина, ніж його виховання», – повідомив Георгій Філіпчук. Молодь виїжджає за кордон, втрачає свою національну ідентичність. «Але якщо ти хочеш бути гідним європейцем, насамперед маєш стати гідним українцем», – зазначив професор.

Особливої актуальності посилення національно-патріотичного виховання набуває зараз, в часи після революційних подій та військової агресії на Сході.

«Ми часто проводимо патріотично-громадянські заходи, організовуємо зустрічі з бійцями АТО, – каже Марія Ватаманюк, педагог-організатор Вижницької школи-інтернату. На подібній конференції жінка вперше. «Хочу перейняти досвід моїх колег, відзначити для себе ключові моменти патріотичного виховання, які могла б застосовувати у своїй роботі з учнями», – поділилася пані Марія.

Такі ж сподівання висловила Тамара Марусик. На її думку, конференція має стати для освітян України об’єднуючим чинником, а її основні тези мусять знайти відбиток у реальній викладацькій практиці. «У результаті конференції ми зможемо виробити рекомендації щодо національно-патріотичного виховання громадян, до яких, сподіваємось, прислухаються і наші політики», – розповіла Тамара Володимирівна.

Анастасія ДВОРСЬКА,
студентка IV курсу
кафедри журналістики ЧНУ

peredplata