Рятувальники провели навчання з ліквідації лісової пожежі та порятунку людей в літній період

26 травня в селі Дністрівка Кельменецького району працівники Управління ДСНС України у Чернівецькій області спільно зі співробітниками лісового господарства провели тактико-спеціальні навчання з ліквідації лісової пожежі та порятунку людей в літній період. Основним завданням навчань було відпрацювання взаємодії між пожежно-рятувальними підрозділами та лісовиків і вдосконалення майстерності рятувальників Управління ДСНС.

Для проведення навчань були організовані 4 навчальні точки. На першій з них відпрацьовувалися дії пожежно-рятувальних підрозділів Управління ДСНС та працівників лісового господарства під час ліквідації масштабної пожежі в лісі. Згідно задуму навчань, місцеві мешканці помітили загорання лісової підстилки на території Національного природного парку «Хотинський» у Кельменецькому районі. Згодом умовна пожежа перейшла у верхову. На місце події були направлені пожежно-рятувальні підрозділ з міста Хотин та смт Кельменці, а також місцева пожежна охорона села Дністрівка та працівники лісового господарства. Загальна площа пожежі склала 500 кв.м. Головним завданням учасників навчань було запобігання подальшого розповсюдження полум’я на значну площу. Для обмеження поширення вогню за допомогою спецтехніки працівники лісового господарства здійснили валку дерев та створили меліоративну протипожежну смугу. Одночасно з цим, рятувальники проводили роботи по ліквідації пожежі. Спільними зусиллями співробітників Управління ДСНС та лісового господарства пожежа була локалізована, а в подальшому ліквідована. Із поставленим завданням учасники навчання впоралися.

На другій навчальній точці фахівці групи водолазних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС провели показові виступи з порятунку людей на воді. Водолази показали своє спецобладнання для виконання завдань за призначенням, а також продемонстрували як рятувати людину, яка тоне, з використання рятувального круга.

Фахівці медичної служби Управління ДСНС на третій навчальній точці розповідали як правильно надати домедичну допомогу потерпілому. Рятувальники показали як робити непрямий масаж серця та штучне дихання, як допомогти людині при отриманні опіків і переломів.

На четвертій навчальній точці працівники групи висотно-верхолазних та рятувальних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення УДСНС продемонстрували учасникам навчань спецобладнання для порятунку людей у гірській місцевості та розповіли про специфіку роботи в таких умовах.
По завершенню практичних відпрацювань та показових виступів, учасники провели засідання, в ході чого підбили підсумки проведених навчань.

Всього до проведення комплексних навчань залучалися 10 одиниць техніки та близько 50 чоловік особового складу з усіх районів області.

«Під час даних навчань були відпрацьовані дії рятувальників з ліквідації різних надзвичайних подій та порятунку людей, характерних для літнього періоду року. Такі навчання дозволяють підвищити професійну майстерність рятувальників та покращити цим захист громадян», – підбив підсумки навчань заступник начальника Управління ДСНС підполковник служби цивільного захисту Сергій Шмиголь.

Прес-служба УДСНС України у Чернівецькій області

peredplata