Буковинцям через спалах африканки не рекомендують купувати свиней та дешеву свинину

Буковинцям через спалах африканки не рекомендують купувати свиней та дешеву свининуНаступив найсприятливіший період для збудника африканки (травень – серпень). З третього травня по десяте травня 2016 року в селі Гірчична Дунаєвецького району Хмельницької області зареєстровано захворювання та загибель семи із наявних 14 свиней в підсобному господарстві жителя села.

Експертизою Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи №002882п.м./16 від 11 травня 2016 року підтверджено діагноз африканської чуми свиней. На території України у 2016 році зареєстровані нові спалахи даного недугу у Житомирській, Одеській, Кіровоградській, Полтавській областях, залишились перехідними не оздоровленими вогнища африканки з 2015 року у Київській, Одеській областях.

Найскладнішим є те, що мясопереробні підприємства Дунаєвецького району на сьогоднішній день постачають колбасними виробами ринки і магазини Чернівецької області.

В Україні перший випадок хвороби зареєстровано у 2012 року в Запоріжській області. У 2014 році хвороба спалахнула на Луганщині, Чернігівщині та Сумщині. У 2015- 2016 роках захворювання африканської чуми свиней массово проявилось в більшості областей Україні. Вперше за 50 останніх років африканка наблизилась до Буковини.

З початку 2015 року неблагополучними по АЧС в Україні були Сумська, Київська, Чернігівська, Полтавська, Черкаська, Рівненська, Житомирська, Одеська, Миколаївська, Хмельницька область.

Найбільшої шкоди вірус завдав у селищі Калита Баришівського району Київської області у ПАТ АК «Калита» де від вогнища хвороби знищено і спалено 62723 свині. Лише прямі втрати від цього спалаху оцінюють у 200 міліонів гривень.

Для людей вірус африканської чуми свиней не становить небезпеки. Однак саме людина може принести цю хворобу на ферму.

Клінічні ознаки хвороби: лихоманка, задишка, кашель, синюшність шкіри, парез задніх кінцівок, постійний спокій або ж, навпаки збиваються тварини у гурти, запор, понос із кровю, ознаки спраги, свиноматки абортують, крововиливи у внутрішніх органах, некротичні зміни, висока смертність свиней. В разі виникнення чи підозрі на захворювання власники свиней негайно інформувати спеціалістів державної ветеринарної медицини та Держпродспоживслужби. Згідно чинного законодавства України, власники свиней та спеціалісти ветеринарної медицини, які укривають відомості про випадки захворювання на африканську чуму свиней , можуть бути притягнуті до адміністративної і навіть до кримінальної відповідальності, залежно від тяжкості злочину та його наслідків.

Африканська чума свиней може завдати непередбачуваних економічних збитків, оскільки, смертність тварин під час спалаху захворювання становить 90-100 відсотків. Тому, питання по недопущенню занесення збудника африканської чуми свиней, на територію області є вкрай важливим. Ця хвороба у свою чергу може нанести великі матеріальні та фінансові втрати власникам і державі. Саме тому держава вживає необхідні заходи. Враховуючи те, що територія Чернівецької області, згідно діючої інструкції, належить до 150 кілометрової зони від села Гірчична – зони нагляду свиногосподарства всіх форм власності на Буковині повинні працювати в закритому режимі роботи, щоденно заправляти дезінфікуючими розчинами дезбарєри та дезковрики, забезпечити працюючих спеціальним одягом і спецвзуттям, обмежити переміщення свиней, новозавезене поголів’я піддавати 30-денному карантину, категорично заборонити згодовувати свиням харчові відходи- один бутерброд з зараженого мяса викликає хворобу, організувати на свинокомплексах централізоване харчування, обмежити відвідування території ферм особами, що не працюють на підприємстві та не мають на те крайньої необхідності чи відповідних повноважень, з метою зменшення ризику у радіусі 3-5 км довкола не утримувати свиней у приватному секторі, забезпечити повну двоконтурну огорожу свиногосподарств, заборонити робітникам утримувати свиней в особистих домогосподарствах, завантаження тварин проводити на лінії демаркації господарства без вїзду транспорта на територію ферм, територію ферм тримати в чистоті, проводити регулярну дезінфекцію приміщень та території, мати постійний запас дезінфекційних речовин, не завозити корми з неблагополучних по африканці областей, чітко розмежувати систему чорно-білих доріг, на виконання пункту 7.,8. протоколу №4 засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії Кабінету Міністрів України від 14.09. 2015 року свиногосподарства, які не виконують вимог діючого законодавства зобов’язані припинити свою діяльність.

Жителі Буковини з метою біобезпеки повинні не відвідувати ринки живих тварин без потреби, утриматись від купівлі свиней, змінити напрямок ведення підсобного господарства на птахівництво, вівчарство, скотарство, негайно забити і реалізувати свиней вагою 100 кілограм і більше. Не відвідувати Хмельницьку і інші неблагополучні областя по африканці. Не купляти свинину і вироби із неї по здешевленим цінам, при підозрілій реалізації, мясопродукцію із перепобних підприємств Дунаївецького району без відповідних дозволів спеціалістів ветеринарної медицини.

Гараздюк Георгій Васильович,
Завідувач сектору організації протиепізоотичної роботи
Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області

peredplata