ЩО ТАКЕ ГЕНДЕРНА РІВНІСТЬ?

Слово «гендер» вперше з’явилося в 70-ті роки нашого століття для опису соціально визначених характеристик чоловіків та жінок на відміну від біологічно визначених (стать). Можна сказати, що люди народжуються жіночої або чоловічої статі, а потім вчаться бути дівчатами та хлопцями, щоб згодом сформуватися у жінок та чоловіків, рівноправних членів суспільства. Гендер, як поняття, відноситься до соціально набутої поведінки і очікувань, які асоціюються з обома статями. Подібно расі і класу, гендер – це категорія соціальна, яка виникає у великому розмаїтті нашого життя і визначає наші суспільні стосунки з іншими людьми.
Гендерна рівність передбачає однаковий статус для жінок і чоловіків. Вона означає, що чоловіки та жінки мають однакові умови для реалізації своїх людських прав та однаковий потенціал для здійснення свого внеску у національний, політичний, економічний, соціальний та культурний розвиток, а також рівні права на користування результатами цього розвитку.
Питання поліпшення становища жінок та впровадження гендерної рівності у суспільстві є актуальним для світової спільноти і для України.
Дискримінація за ознакою статі спостерігається в багатьох сферах життя українського суспільства. Заробітна плата жінок менша ніж чоловіча, безробітних жінок значно більше, ніж безробітних чоловіків, пенсія жінок також менше пенсії чоловіків. Жінка працює фактично 4-6 годин більше чоловіків. Праця у домашньому господарстві не враховується як продуктивна. Разом з тим, у країні дуже загострилися проблеми чоловіків. Чоловіче безробіття зростає швидшими темпами, ніж жіноче. Чоловіки йдуть на пенсію на п’ять років пізніше, ніж жінки, хоча тривалість їхнього життя на 12 років менша. Такі хвороби, як туберкульоз, алкоголізм, наркоманія і таке явище, як суїцид, панують переважно в чоловічому середовищі. Надзвичайно гострою проблемою є збереження репродуктивного здоров’я чоловіків.
Сьогодні важливим чинником зміни ситуації стають міжнародні зобов’язання, що взяла на себе Україна. Згідно з діючими міжнародними стандартами, вирівнювання статусів чоловіків і жінок є обов’язковим елементом всіх соціальних стратегій і програм будь-якої демократично-орієнтованої держави. Це, безумовно, вимагає від влади зміни своїх підходів до політики по забезпеченню прав жінок.
Подолання ґендерних стереотипів є важливою умовою попередження насильства в сім\’ї. Всім, хто може впливати на громадську думку, треба докладати постійних зусиль до подолання ґендерних стереотипів. Адже тільки за таких умов сім’я буде справді щасливою та повноцінною та стане затишним місцем для зростання сильних громадян України.

Провідний спеціаліст відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області Зоя Федик

peredplata