У Сокирянському районі можуть об\’єднатися три громади

У Сокирянському районі можуть об\’єднатися три громади – експерт з питань децентралізації Юрій Ганущак
29 червня відбулася робоча поїздка до Сокирянського району, у рамках якої представники виконавчої влади краю, експерти з децентралізації та громадськість обговорили питання добровільного об\’єднання громад.
Відтак у приміщенні обласної державної адміністрації відбувся брифінг директора Інституту розвитку територій, експерта з питань децентралізації Юрія Ганущака, який поінформував представників засобів масової інформації щодо результатів робочої поїздки на Сокирянщину.
«Після спілкування із громадськістю, ми прийшли до висновку, що у Сокирянському районі основною перешкодою до створення громад є людський фактор, внутрішні, особистісні питання, але Сокирянщина готова до об\’єднання більше, ніж деякі інші райони, адже в краї відбулися обговорення. Громадськість краю активна, а питання децентралізації фактично перейшло в фазу, коли рішення про об\’єднання приймає не влада, а громада», – зазначив Юрій Ганущак.
Експерт з питань децентралізації зауважив, що робочою версією об\’єднання є три громади на території району – це громади навколо міст Новодністровськ, Сокиряни та села Романківці, або Вашківці (питання потребує додаткового опрацювання). Фахівці офісу реформ у Чернівецькій області мають також з’ясувати фінансову спроможність майбутніх громад.
Відповідаючи на питання про основні проблеми у районі, Юрій Ганущак наголосив: «Щодо створення інфраструктури, то проблема криється не у виділенні коштів, а у відповідальних керівниках, які мають усвідомлювати необхідність покращення якості доріг для громади».
Окремим рядком актуалізоване питання надання освітніх послуг громадянам. «Враховуючи досвід регіонів України, то у освітній сфері відбудеться процес оптимізації мережі навчальних закладів. Ми повинні забезпечувати великі опорні школи, які зможуть надавати якісні освітня послуги», – прокоментував директор Інституту розвитку територій.
прес-служба ОДА

peredplata