Спрощення здійснення соціальних виплат переселенцям

Ухваленою постановою Кабінету Міністрів України від 8 червня 2016 року № 365 «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» передбачено здійснення структурними підрозділами з питань соціального захисту населення перевірки наведених у довідці про взяття на облік відомостей про фактичне місце проживання внутрішньо переміщеної особи та складання акта обстеження матеріально-побутових умов сім\’ї. Це стосується лише тих внутрішньо переміщених осіб, які є отримувачами соціальних виплат, субсидій та пільг.
З прийняттям змін до Закону про «Захист прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» з 13 січня 2016 року виникла неузгодженість з діючим Положенням КМУ №509 від 1 жовтня 2014 року в частині реєстрації ВПО.
Через це деякі вимушено переселені особи відчули складнощі в оформленні виплат від управління соціального захисту. Наразі завдяки змінам у Положення будь-які перепони для швидкого оформлення виплат будуть зняті, а виплати здійснюватимуться вчасно та у повному обсязі.
Рішення про виплату внутрішньо переміщеним особам пенсій (щомісячного довічного грошового утримання), субсидій, довічних державних стипендій, усіх видів соціальної допомоги та компенсацій, матеріального забезпечення, надання соціальних послуг за рахунок коштів державного бюджету та фондів загальнообов\’язкового державного соціального страхування будуть приймати Комісії з питань призначення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, утворені районними, районними у містах Києві і Севастополі держадміністраціями, виконавчими органами міських, районних у містах (у разі їх створення) рад.
Таким чином, спрощено порядок обліку внутрішньо переміщених осіб та забезпечено дієвий контроль в системі здійснення соціальних виплат, субсидій внутрішньо переміщеним особам.

Провідний спеціаліст відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області Зоя ФЕДИК

peredplata