Діюча система субсидіювання призвела до надмірного споживання газу на Буковині та дефіциту обігових коштів

В поточному році 45% тарифних надходжень ПАТ «Чернівцігаз» складають бюджетні відрахування по пільгах та субсидіях у вигляді «паперових розписок». Через брак «живих» коштів компанія втрачає платоспроможність, що в найближчому майбутньому може призвести до відсутності фінансів для закупівлі необхідних матеріалів та виплати заробітної плати працівникам підприємства. Окрім гострого дефіциту обігових коштів, діюча система субсидування призвела й до надмірних витрат блакитного палива населенням

У 2015 – 2016 роках державною допомогою для оплати послуг з газопостачання скористалась рекордна кількість побутових споживачів природного газу – понад 42,7% від загальної кількості абонентів. Відтак, майже половина тарифних надходжень ПАТ «Чернівцігаз» склали не «живі» кошти, а бюджетні зобов’язання у вигляді протоколів взаєморозрахунків. Так, на 1 червня 2016 року дефіцит обігових коштів за рахунок «паперових розписок» становить 71 мільйонів гривень, що складає 45% від нарахувань за розподіл природного газу населенню.

Дана ситуація унеможливлює належне фінансування, і, відповідно, виконання робіт по ремонту та заміні газопроводів, програми по безкоштовному встановленню лічильників, закупівлі палива та необхідних матеріалів для автомобілів АДС, а також виплати заробітної плати працівникам.

Окрім цього, у споживачів зник стимул до економії газу. Цьому, зокрема, сприяє Постанова КМУ №319 від 27 квітня 2016 року, де зазначено, що лише частина надмірно нарахованої субсидії (у еквіваленті 100 куб. м газу) буде врахована в майбутніх платежах за газ. Залишок на рахунках, Кабмін зобов’язує повернути до державного бюджету.

«Проаналізувавши об’єм споживання природного газу населенням, бачимо, що в середньому один субсидіант протягом опалювального сезону 2015-16 рр. спожив близько 1,5 тис. куб. м., натомість споживач, який сплачує за газ «живими» грошима – втричі менше. Крім того, 12,2% одержувачів державної допомоги в Чернівецькій області зовсім припинили сплачувати за газ», – констатує Заступник голови правління ПАТ «Чернівцігаз» з постачання та обліку газу Михайло Гаврилюк.

Відтак недосконалість діючої системи субсидіювання та не завжди зважені рішення уряду, призвели сьогодні до дефіциту обігових коштів у газорозподільних компаній та надмірних енерговитрат.

джерело: Чернівцігаз

peredplata