Інформацію про «нелегалів» податківці збирають із різних джерел

Інформацію про «нелегалів» податківці збирають із різних джерел

Виплата зарплатні в «конвертах» залишається болючою проблемою не лише для держави, бюджетний кошторис якої потерпає від низької податкової дисципліни, а й у першу чергу «б’є» по добробуту найманого працівника, який власноруч позбавляє себе стабільності у майбутньому. Адже коли працездатний громадянин не несе солідарної відповідальності за пенсійне забезпечення сучасних пенсіонерів, він не може розраховувати на відповідну віддачу з боку суспільства у похилому віці.

Як розповів начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Чернівецької ОДПІ Андрій Світовий, робота по виявленню порушників трудового законодавства триває постійно. Мораторій на перевірки, який діє і упродовж цього року, не розповсюджується на перевірки з приводу неоформлених працівників. Як правило, «сірі наймити» виявляються під час фактичних перевірок.

Джерела такої інформації можуть бути різними: Податковий кодекс ніяк їх не обмежує. Призвести до фактичної перевірки можуть і скарги фізичних або юридичних осіб, і інформація від органів державної влади, в тому числі від інших контролюючих органів або органів місцевого самоврядування.

«Реклама та оголошення в інформаційному просторі – теж не залишаються поза увагою наших працівників. Як правило, для того, щоб не турбувати добросовісних платників, ми одразу використовуємо кілька джерел інформації. Нерідко, на збір податкової інформації про порушників витрачається чимало часу»,- зазначив Андрій Іванович.

Як свідчить практика, саме сезонні види діяльності приваблюють «нелегалів». Влітку, у сезон будівництва та ремонтів, будівельні майданчики відвідують і податківці. Цього року, у липні станом на 25 число, чернівецькі фіскали вже відшукали 67 «сірих наймитів» на чернівецьких будівельних майданчиках.

Іноді працедавці дослухаються до аргументів і самостійно «добровільно» працевлаштовують своїх працівників, але трапляються й випадки, коли доводиться залучати правоохоронців.

«Так, нещодавно на один із чернівецьких будмайданчиків довелося викликати наряд поліції. Наразі ми відпрацьовуємо підрядника цих трудових нелегалів, яких йому все одно доведеться працевлаштувати»,- розповів посадовець.

Просимо небайдужих громадян повідомляти про випадки порушень трудового законодавства. Чекаємо письмових звернень за адресою: м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 200-А. Повідомити про факти порушення законодавства про працю можна і за телефоном: 54-60-00.

Довідково: Отримання в установленому законодавством порядку інформації про використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин та виплати роботодавцями доходів у вигляді заробітної плати без сплати податків до бюджету, а також здійснення фізичною особою підприємницької діяльності без державної реєстрації (підп. 80.2.7 п. 80.2 ст. 80 Податкового кодексу України), є підставою для проведення фактичної перевірки.

Фактична перевірка здійснюється без попередження платника податків (п. 80.1 ст. 80 ПКУ).

Законодавство не містить обмеження і щодо максимальної кількості фактичних перевірок, які можуть проводитися стосовно платника податків.

Про це повідомляє відділ організації роботи Чернівецької ОДПІ.

peredplata