Держенергонагляд закликає регулювати режими споживання електричної енергії

Держенергонагляд закликає регулювати режими споживання електричної енергії

Останні дві зими були одними з найважчих в історії енергетики України. Через брак енергоресурсів проблеми виникали як з теплом, так і з електроенергією. Кризова ситуація в паливно-енергетичному комплексі України, що може виникнути внаслідок дефіциту палива і гід-роресурсів вимагає від інспекції Держенергонагляду в Чернівецькій області здійснення постійного контролю за режимами споживання електричної енергії та потужності, зменшенням аварійності на енергообладнанні постачальників електричної і теплової енергії та соціально-важливих суб\’єктів господарювання області.

Добовий графік навантаження об\’єднаної енергетичної системи України має значну нерівно-мірність. Він характеризується піком навантаження в години вечірнього максимуму, провалом навантаження в години нічної зони доби і майже рівномірним споживанням електричної потужності протягом годин ранкового та денного часу доби. Це призводить до значних витрат палива на теплових електростанціях через необхідність забезпечення щоденних пусків-зупинень енергоблоків. Як наслідок, отримуємо перевитрати палива та зростання вартості електричної енергії, яка виробляється.

Враховуючи нинішню напружену ситуацію як з видобутком, так і з постачанням вугілля на теплові електростанції, питання забезпечення сталого електропостачання споживачам у денні та вечірні години доби залишається пріоритетним.

Посприяти забезпеченню сталого функціонування об\’єднаної енергетичної системи України можуть і споживачі, раціонально регулюючи режими споживання електричної енергії. Зокрема – зменшуючи споживання електричної потужності в години максимальних навантажень ОЕС України та збільшуючи навантаження на електромережі у нічні години доби.

В Україні для розрахунків за електричну енергію діє спеціальний механізм, що дає можли-вість позитивно впливати на форму добового графіка навантаження. Це – тарифи, диференційовані за періодами часу. За ринкових умов господарювання цей інструмент є одним з найбільш ефективних засобів управління попитом на споживання електричної потужності.

З метою сприяння роботі енергосистеми України споживачам пропонується перехід на роз-рахунки за тарифами, диференційованими за періодами часу. Застосування таких тарифів дозво-лить дієво заощадити грошові кошти в оплаті за електроенергію, за умови здійснення наступних заходів:
для населення:
– використання більшого обсягу електричної енергії в нічні години доби;

– незастосування енергоємних електроприладів у період з 8 до 11 години та з 17 до 22 годи-ни;
для споживачів:

– перенесення часу роботи підприємств, які працюють в одну зміну, на нічні години доби, для тих, які працюють у першу та другу зміни – перенесення роботи другої зміни на нічні години доби;

– незастосування енергоємного обладнання як для опалення, так і в технологічних процесах у період з 8 до 11 години та з 17 до 22 години;

– зниження підприємствами з безперервним циклом роботи навантаження у період з 8 до 22 години доби.

Враховуючи, що в структурі електроспоживання України частка населення складає близько 30%, а в Чернівецькій області вона складає близько 65 %, економічна зацікавленість українців у застосуванні енергоємних електроприладів в нічний час може стати дієвим чинником енергозбе-реження у масштабі цілої країни.

Відповідно до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 02.03.2015 №220 з 01 вересня 2016р. вартість електричної енергії для населення зросте на 25%, а з 01 березня 2017р. ще на 25%. Отже термін самоокупності придбання та встановлення багатозонного лічильника обліку електричної енергії буде скорочува-тись. Наприклад при середньомісячному споживанні електроенергії побутовими споживачами близько 300 кВт∙год, з яких третина (100 кВт∙год) споживатиметься в нічний період (електричний бойлер, пральна машина, вуличне освітлення, холодильник, посудомийна машина тощо) економія коштів за спожиту електроенергію складатиме близько 17%, зокрема:
 в період до 01.09.2016 – від 40 грн на місяць;

 в період з 01.09.2016 по 01.03.2017 – від 55 грн на місяць;

 в період з 01.03.2017 – від 70 грн на місяць.

При цьому необхідно врахувати, що при споживані електроенергії в обсягах більших ніж в наведеному прикладі самоокупність значно збільшуватиметься.
Таким чином, при використанні зонних приладів обліку, абонент економить на споживанні електроенергії законними методами, енергосистема розвантажується, енергоспоживання рівномірно розподіляється за часом доби і як результат — покращується якість енергопостачання.

Самостійне впровадження споживачами вищезазначених заходів забезпечить зменшення не-рівномірності добового графіка навантаження об\’єднаної енергетичної системи України, збільшить стійкість роботи вітчизняної енергосистеми та дозволить зменшити вартість виробництва електроенергії тепловими електростанціями.

Перейти на дифтарифи нескладно – для цього слід лише звернутись до місцевої електропос-тачальної організації із відповідною заявою. Вам буде надано всебічне сприяння та усі необхідні роз\’яснення.

Про це повідомляють у Державній інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії в Чернівецькій області.

peredplata