Про внутрішньо переміщених осіб дбають і пенсійники Буковини

Нині ніхто не може передбачити, скільки ще триватиме вкрай складна суспільно-політична ситуація у нашій державі у зв’язку з подіями на Сході України. Практично щодня країна несе як людські, так і величезні матеріальні втрати. Тому багато людей в силу тих чи інших обставин вимушені залишати небезпечні райони свого проживання і переселятися в іншу місцевість, де не свистять кулі, не рвуться снаряди.

Про роботу з переселенцями розповідає начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Михайло Романів:

– За період з часу проведення антитерористичної операції до пенсійної служби області уже звернулося 1016 осіб, які залишили небезпечні території і приїхали на Буковину. Але спочатку переселенці мають відвідати органи соціального захисту населення за місцем теперішнього проживання, зареєструватись та отримати довідку згідно з постановою Кабінету Міністрів України №509 від 01.10.2014р. «Про облік внутрішньо переміщених осіб». Після такої реєстрації вони можуть звернутися до відповідного територіального органу Пенсійного фонду. Зазначу, що призначення або поновлення виплати пенсії внутрішньо переміщеним особам проводиться виключно на підставі рішень комісії з питань призначення/відновлення соціальних виплат, утворених при районних та міських державних адміністраціях, які приймаються за результатами перевірки фактичного місця перебування/проживання осіб. В свою чергу при зверненні внутрішньо-переміщених осіб пенсійна служба ініціює розгляд питання призначення або відновлення виплати пенсії Комісією, надасть посильну допомогу у витребуванні документів, необхідних для реалізації їх права на пенсійне забезпечення, надішле запит на електронну та, по можливості, паперову пенсійну справу. На підставі отриманого рішення Комісії та наданих документів призначить чи поновить виплату пенсії. На сьогодні виплата пенсії внутрішньо переміщеним особам здійснюється виключно через ПАТ “Державний ощадний банк України”.

Як повідомив Михайло Романів, на даний час в області пенсія виплачується уже 532 внутрішньо переміщеним особам, які безпосередньо проживають на Буковині. Також Михайло Васильович зазначив, що для внутрішньо переміщених осіб, які зареєстровані в органах соціального захисту населення відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №509 від 01.10.2014р. «Про облік внутрішньо переміщених осіб», проводиться емісія платіжних карток, які є одночасно пенсійним посвідченням. Для емісії платіжних карток внутрішньо переміщена особа має подати заяву встановленого зразка до органу Пенсійного фонду, де вона перебуває на обліку. До речі, 412 громадян вже звернулися за виготовленням цього електронного пенсійного посвідчення, і робота в даному напрямку продовжується.

Начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Михайло Романів наголосив, що внутрішньо переміщеним особам, які ще не подали таку заяву, слід звернутися до органу пенсійної служби за місцем перебування на обліку з паспортом, ідентифікаційним номером, довідкою внутрішньо переміщеної особи та фотографією 3х2,5 см для подання заяви на виготовлення електронного пенсійного посвідчення. Особи, які вже подали такі заяви, після виготовлення електронного пенсійного посвідчення, що є одночасно платіжною карткою, зможуть отримати їх у філії банку, де здійснюється виплата пенсії. Там же вони отримають детальну інструкцію щодо користування цією платіжною карткою.

peredplata