Садгірчани запрошують гостей на свято

18 вересня в Садгірському районі міста Чернівців відбудеться свято з нагоди 245-ї річниці заснування Садгори.
Урочисте відкриття «Садогурської милі» о 10 годині – на стадіоні (ДЮСШ№4, вул. І.Підкови). Реєстрація учасників з 9 до 9.45.Забіг пройде по вулицях І.Підкови, Ю.Мізунського, Я. Налепки та Д.Галицького.
О 12 годині в сквері на вул.Надрічній розпочнуться урочистості з нагоди свята.
На гостей чекають велика концертна програма, виставка-ярмарок, різноманітні веселощі для малюків та святкові сюрпризи.

ДОВІДКОВО

Містечко Садгора або Садогура, територія якого нині утворює Садгірський район міста Чернівців, має досить оригінальну історію. У 1770 році Молдавське князівство було здобуте Дунайською армією Російської імперії. Командувач армії граф Рум\’янцев з допомогою остзейського барона Петра-Миколая Гартенберга заснував у Молдавії (недалеко від Чернівців) нову мінницю (приватну карбівню монет), власником якої став Гартенберг. Пізніше, прийнявши польське підданство, барон поліпшив за шляхетським звичаєм своє прізвище – Гартенберг-Садогурський (від німецьких слів \”Garten\” – сад та \”Berg\” – гора). За новим прізвищем барона його маєток під Чернівцями дістав назву Садогура (в українському народному варіанті вона звучала як Садгора). 17 грудня 1801 року австрійський цісар Франц II надав Садгорі права торгового містечка та герб, опис та зображення якого до нашого часу не дійшли.

1934 року румунський королівський уряд затвердив для Садгори новий герб за проектом Ю.Ончула. Його емблематика була цілком \”промовистою\”, тобто відбивала назву міста: \”На срібному тлі зелена гора, над якою три червоні геральдичні троянди. Щит увінчаний срібною міською короною з трьома вежами\”.

Герб міста Садгори 1934 року є єдиним прикладом \”промовистої\” міської відзнаки у старій міській символіці Буковини. Досить абстрактна його символіка дозволяє припускати можливість використання у його композиції давніших елементів, запозичених, імовірно, з невідомого нині герба 1801 року.

peredplata