Подарунок чи хабар? Прокуратура реагує

Завідувача гуртожитком одного із коледжів міста Чернівці притягнуто до відповідальності за адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією, передбачене ч. 1 ст. 172-5 КУпАП.

Ще на початку серпня 2016 року працівниками Чернівецької місцевої прокуратури встановлено, що вказана посадова особа протиправно отримала від підлеглого у подарунок 800 грн., що не відповідає загальновизнаним уявленням про гостинність.

Постановою Шевченківського районного суду м. Чернівці від 07.09.2016 посадовця визнано винним та накладено адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 1700 грн. із конфіскацією незаконно отриманого подарунка.

Усього з початку року органами прокуратури області складено та скеровано до суду 22 протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, за якими 22 винних осіб притягнуто до адміністративної відповідальності. Також внесено 29 подань, з яких 27 розглянуто та задоволено.

Одночасно інформуємо, що з 15 серпня 2016 року розпочало свою роботу Національне агентство з питань запобігання корупції (далі – НАЗК). У зв’язку з цим, органи прокуратури України та Служби безпеки України втратили повноваження щодо складання протоколів згідно зі ст.ст. 172-4 – 172-9 КУпАП.

Вищевказаними повноваженнями, окрім НАЗК, наділено посадових осіб органів Національної поліції України.

Разом з тим, при провадженні у справах про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 172-4-172-9 КУпАП, участь прокурора у розгляді справи судом є обов’язковою.

На даний час органи прокуратури, як спеціально уповноважений суб’єкт у сфері протидії корупції, у визначених кримінальним процесуальним законодавством межах, здійснюють реєстрацію та досудове розслідування корупційних злочинів, вносять подання у порядку ч.3 ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції», звертаються до суду із позовами згідно із ст.ст. 66, 67 цього ж Закону та ст. 23 Закону України «Про прокуратуру».

Прес-служба прокуратури Чернівецької області

peredplata