Освіта України повинна бути незалежною та чесною

Нещодавно лідери опозиційних партій зареєстрували свій законопроект про освіту, ініціаторами якого виступили Арсеній Яценюк та Леся Оробець. Для його презентації та обговорення з буковинцями Чернівці 2 лютого відвідала радник лідера «Фронту змін» з питань освіти Лілія Гриневич. Вона окреслила основні відмінності цього законопроекту від діючого закону «Про освіту» і законопроекту, висунутого народним депутатом Юрієм Мірошниченком, а також оцінила перспективи прийняття опозиційного законопроекту Верховною Радою.

Основною проблемою сучасної української освіти Лілія Михайлівна називає централізацію системи освіти, ВАК і ДЕК дуже корумповані, а владний законопроект, за її словами, лише поглиблює цю кризу. Серед ключових моментів опозиційного законопроекту вона називає те, що міністерське втручання пропонується замінити передачею влади органам, незалежним від влади. Таким чином, акредитація та надання ліцензій, що проводиться Міністерством освіти, науки, молоді та спорту, за їхнім законопроектом буде здійснюватись Освітньою ліцензійною комісією, підконтрольною ВРУ.

Другим ключовим позитивним моментом опозиційного законопроекту є введення реальної автономії вищих навчальних закладів. По-перше, фінансової, адже зараз вузи не можуть вільно розпоряджатись власними коштами та за потреби перекидати кошти з однієї статті видатків та іншу. По-друге, це право інтелектуальної власності університету на власні розробки, навіть ті, що спонсорувались державою. По-третє, кадрової, коли університет має право на формування власного штатного розпису, і академічної автономії, яка передбачає можливість вузу видавати підручники без погодження з центральною владою.

Третім моментом є формування системи забезпечення якості вищої освіти, яка буде здійснюватись через оцінку зовнішніми незалежними інституціями.

Серед нововведень у сфері середньої освіти пропонується введення державних грантів, які діють у Грузії та Литві. За результатами ЗНО 5% абітурієнтів з найвищими результатами будуть отримувати найбільші стипендії, інші ж будуть отримувати звичайні або спеціальні стипендії. Будуть діяти також соціальні гранти. Державне замовлення залишається лише для магістрів на спеціальності, затребувані державою.

Лілія Гриневич під час свого виступу декілька разів висловила думку, що цей законопроект не буде підтриманий більшістю. На її думку, його доля вирішиться лише після обрання нової Верховної Ради у кінці жовтня цього року.

Галина Кузуб

peredplata