Цьогоріч понад півтисячі чернівчан запрацювали легально

Працедавцям варто пам’ятати, що за порушення трудового законодавства при використанні найманої праці без офіційного оформлення, вони особисто несуть фінансову, адміністративну та кримінальну відповідальність. Громадяни, які отримують зарплату «у конвертах», ризикують позбавити себе усіх соціальних гарантій. Про це повідомляє відділ організації роботи Чернівецької ОДПІ.
Як розповів начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Чернівецької ОДПІ Андрій Світовий, суми штрафів до працедавців за недотримання мінімальних гарантій з оплати праці (допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення його на неповний робочий час у разі виконання роботи упродовж повного робочого часу) сягають значних розмірів – від 16000 грн. до 48000 грн. за кожного «сірого наймита». Відповідальність за неналежне оформлення трудових відносин зросла у зв\’язку з підвищенням з 1 грудня мінімальної зарплати до 1600 грн.
«Зверніть увагу, що ці штрафи накладаються не лише на юридичних осіб, але й на роботодавців – фізичних осіб – підприємців»,- підкреслив посадовець.
За словами Андрія Івановича, цього року завдяки діям чернівецьких податківців спільно з іншими контролюючими органами із 504-ма громадянами працедавці оформили трудові договори. Також було проведено 37 перевірок юридичних та самозайнятих осіб з питань виплати заробітної плати, за результатами яких додатково донараховано понад 5,5 млн. грн.
Чернівецька ОДПІ просить небайдужих громадян повідомляти про випадки порушень трудового законодавства. Чекаємо письмових звернень за адресою: м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 200-А. Поінформувати про факти порушення законодавства про працю можна і за телефоном: (0372) 54-60-00.

peredplata