«Аврал» для чернівецьких комунальників

«Аврал» для чернівецьких комунальниківЦьогорічна зима, як завжди, заскочила комунальників області зненацька. Незважаючи на те, що снігопади та морози тривають недовго, безпорадність у боротьбі з ними, на жаль, дає свої сумні результати. На нерозчищених тротуарах травмуються люди, на вкритих крижаною кіркою вулицях пробуксовують автівки спец- та громадського транспорту…

Влада ж заявляє, що у неї все під контролем. За словами начальника управління з питань надзвичайних ситуацій Анатолія Дудки, на вирішення цієї проблеми було виділено достатньо коштів, працює 602 одиниці техніки та 211 людей. У період же сильного снігопаду з 5 на 6 лютого на чергуванні перебувала 31 одиниця техніки та 11 працівників.

Однак куди поділася ця техніка, коли вона, до прикладу, конче була потрібна автомобілям міської швидкої медичної допомоги, – невідомо. Бо, як розповідає старший лікар зміни Богдан Головацький, бригади зараз не вкладаються у термінові нормативи (10 хв. у місті) прибуття за викликом. Вони не можуть дістатися домівок хворих саме через засніженість доріг, тротуарів та дворів.

— На вулиці Полєтаєва – суцільна крига, — каже лікар. – Не краща ситуація й на Гайдара. Центр же Чернівців настільки переповнений автівками, що проїхати навіть з увімкненими сиренами неможливо: транспорту нікуди подітися, аби пропустити «Швидку». Тому днями від обласної (вул. Буковинська) до третьої міської лікарні (вул. Чапаєва) довелось добиратися аж 15 хвилин…

Керівник медичної частини міської станції швидкої медичної допомоги Сергій Паушак стурбований не лише з приводу недостатньої роботи комунальних служб, а й з приводу негативізму, з котрим треба боротися всім на побутовому рівні.

— Це вже питання особистої ментальності, — переконаний Сергій Танасович, — коли за таких умов хтось на власному автомобілі виїжджає, та ще й припарковує його на узбіччі. Що тоді має робити, до прикладу, трактор, який розчищає дорогу?
На щастя, за період морозів та дорожніх незручностей, спричинених прибиранням снігових переметів, у медиків «Швидкої допомоги» не було жодного випадку, аби вони не встигли надати хворому допомогу.

А ось працівникам травмпункту лікарні швидкої медичної допомоги роботи цими днями додалося.
— Не можу сказати, що надто багато, але останнім часом до нас звертається у середньому по 45-50 дорослих осіб за добу (до дитячої травматології – по 15-17 (Н.Б.), — розповідає в.о. старшої медсестри Людмила Маценко. – Звернення є різні, але переважно з переломами нижніх та верхніх кінцівок. Близько третини травмованих — мешканці різних районів області. Надважких випадків, що потребують негайної госпіталізації, небагато: на лікарняне ліжко потрапляє двоє-троє травмованих. Решті ж надають допомогу та відправляють на амбулаторне лікування…
Почувши, що буковинці нарікають на роботу комунальників, обурюється перший заступник директора департаменту ЖКГ міської ради Василь Манчуленко:

— Люди хочуть ходити розчищеними тротуарами, а самі лопат до рук брати не бажають… Я б дуже хотів, аби всі дружно вийшли на прибирання снігу, долучившись до працівників наших служб, – висловлює своє бачення виходу міста зі снігового та крижаного полону Василь Іванович.
На запитання, чому, наприклад, вул. Руську розчищають солдати строкової служби, пан Василь відповідає, що не бачить у цьому ніякої «крамоли», — мовляв, у такій критичній ситуації департамент звернувся за допомогою до військовиків. Це трапляється нечасто, тільки як виняток.
А чому б, до прикладу, не залучити до такої важливої роботи тих, хто перебуває на обліку у центрі зайнятості? Звісно, за певну оплату… Та й варто б жорсткіше взятися за приватних підприємців, котрі нехтують вимогами і не зважають на прилеглу до своїх маркетів, аптек, ресторанів тощо територію.
А ще – звернутися з цього приводу до городян та гостей міста, не чекаючи приїзду бізнесмена Фірташа. Бо ж, вочевидь, саме через це в ніч з 7 на 8 лютого центр міста розчищали 6 грейдерів, 2 навантажувачі, 10 автомобілів та 4 трактори. А міськШЕП, врешті, отримав «посипальні» — 80 т солі та 500 м3 відсіву.

Кортеж Фірташа не загруз у снігових переметах. А якби він проїхався іншими вулицями?..
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata