Здаєте в оренду житло, земельні ділянки, автотранспорт – задекларуйте доходи

Чернівецька ОДПІ звертає увагу, що згідно зі ст.164 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема, дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду.

Оподатковуються доходи від надання в оренду не лише житлових приміщень, але й гаражів, дачних будинків, присадибних та інших земельних ділянок.
Крім того, оподатковуються також доходи, отримані від надання в прокат автотранспорту та іншого рухомого майна.

Сума отриманого доходу підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Фізична особа зобов\’язана відобразити дохід від надання в оренду такого майна у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається до органу фіскальної служби за місцем реєстрації.

Громадяни також мають можливість подати декларацію про доходи в електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису через сервіс «Електронний кабінет платника» на веб-порталі ДФС України.

Нагадуємо, що останній день подання податкової декларації про майновий стан і доходи за 2016 рік – 3 травня 2017 року.
Крім того, фізична особа зобов‘язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов‘язання, зазначену в поданій нею декларації.

peredplata