Установлено граничний розмір винагороди, яку отримує державний або приватний виконавець

29 серпня набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2017 року № 641, якою обмежуються виплати державним виконавцям.
Зміни внесено до Порядку виплати винагород державним виконавцям та їх розмірів і розміру основної винагороди приватного виконавця.
Якщо раніше за виконання виконавчого документа майнового характеру державним виконавцям виплачувалася винагорода у розмірі 2 відсотків стягнутої суми або вартості майна боржника, переданого стягувачу за виконавчим документом, то тепер встановлюється обмеження, що така сума не може перевищувати 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто на сьогодні це не більше 320 тисяч гривень.
Також аналогічне обмеження встановлено і для керівників органів державної виконавчої служби та їх заступників, яким безпосередньо підпорядковані державні виконавці. Дотепер вони отримували 0,5 відсотка стягнутої суми або вартості майна боржника, переданого стягувачу за виконавчим документом, однак з 29 серпня ця сума також не може перевищувати 320 тис. грн.
Крім того, врегульовано порядок виплати винагороди виконавчій групі. У разі коли виконання виконавчого документа було забезпечено виконавчою групою, заява про виплату винагороди подається керівником зазначеної групи особі, яка прийняла рішення про її утворення. У заяві зазначається розрахунок (розподіл) такої винагороди між усіма членами виконавчої групи. Сума винагороди виконавчій групі не повинна перевищувати 2 відсотки стягнутої суми або вартості майна боржника, переданого стягувачу за виконавчим документом.
Кошти розподіляються між усіма членами виконавчої групи порівну. При цьому сума винагороди кожного члена виконавчої групи не повинна перевищувати 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року.

Про це повідомляє В’ячеслав ХОХУЛЯК начальник Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області.

peredplata