Володимир Середюк: «Пільговий проїзд для школярів або для тих – хто не проїдає гроші міста»

Володимир Середюк: «Пільговий проїзд для школярів або для тих - хто не проїдає гроші міста»

У Чернівцях з 1-го вересня 2017 року діє програма пільгового проїзду для школярів. Право на пільговий проїзд на міських автобусних маршрутах на період навчального року мають учні загальноосвітніх навчальних закладів, які проживають на віддалених від навчального закладу територіях Чернівців, де немає тролейбусного сполучення. За даними управління освіти, в таких районах проживає близько двох тисяч дітей, які добираються до школи громадським транспортом. На теперішній час, за згаданою програмою було реалізовано 300 проїзних.

Батьки учнів можуть обрати один із автобусних маршрутів, що забезпечує пільгове перевезення. Для цього батькам необхідно подати заяву класному керівнику на придбання проїзного на визначений маршрут, або на декілька маршрутів і сплатити свою частку 100 грн. за кожен проїзний. Даний проїзний діє винятково за умови пред`явлення учнівського квитка.

Наш кореспондент зустрілася з заступником міського голови Володимиром Середюком та поцікавилася як діє програма?

– Вартість місячного квитка на проїзд коштує 200 грн. За цією програмою 100 грн. сплачують батьки, 100 грн. компенсує міський бюджет, – розповідає Володимир Середюк.

Користуватися пільговим проїздом учні можуть на таких міських автобусних маршутах: №1; 2; 3; 4; 6; 7; 8; 10; 10-А; 13; 15; 16; 17; 18; 19; 21; 23; 24; 25; 27; 29; 36; 37; 43.

– Чи планується зробити пільговий проїзд для студентів у автобусах міста?

Потреба є у багатьох компенсаціях, але бюджетні кошти повинні направлятись на розбудову міста і його капіталізацію, а не проїдатись.

Влада міста нібито покращила умови для школярів, аби ті змогли успішно здобувати знання у школах, а от студентству, як бачимо, потрібно почекати. Чернівці – місто, багате на таку кагорту здобувачів освіти, тут чимало навчальних закладів і не всюди доїжджають тролейбуси, а якщо вони і доїжджають, то невчасно і переповнені, особливо у час «пік». За словами Володимира Середюка, чекати таки прийдеться довго, адже, з`ясовується, що студенти – дармоїди. Що саме проїдають студенти, ми так і не зрозуміли. Очевидно, така репліка заступника мера пов`язана з виплатою стипендій з міського бюджету.

Принагідно, мені кортіло дізнатися, куди ж спрямовуються бюджетні кошти, і коли все ж таки у Чернівцях з`являться довгоочікувані обіцяні тролейбуси. Не новина, що їх у місті катастрофічно не вистачає, бо через свій вік вони часто ламаються.

– То ж коли буде закуплений «рогатий транспорт»?

-Укладено договір на купівлю 4-х бувших у використанні тролейбусів. Термін поставки – 1 листопада. По інших лотах пропозицій не було, тому оголосили повторний тендер. В кінці жовтня відбуватиметься розгляд пропозицій.

Напевно, коштів, які за словами пана Володимира не проїли студенти, таки вистачить, аби цього року побачити такі необхідні тролейбуси на вулицях Чернівців.

Наталія Демчук

peredplata