Український журналіст попросив притулок у Литві

Київський журналіст Анатолій Шарій попросив притулок у Литві.

Про це Шарій розповів у коментарі \”Українській правді\”.

За його словами, кілька місяців тому він виїхав до Росії, потім – до Голландії, де попросив притулок. Але оскільки в паспорті Шарія стояла литовська віза, згідно з Дублінською угодою, голландська влада відправила його до Литви.Причиною свого виїзду журналіст називає переслідування з боку правоохоронних органів.

\”Я не відокремлюю українську владу від МВС. Це влада беззаконня і бандитів. Ці люди, прикриваючись законом, можуть посадити будь-кого\”, – заявив він.

Проти Шарія в Україні було порушено дві кримінальні справи, які він вважає сфабрикованими.

\”Сфабрикували одну справу щодо стрільби в Макдональдсі. Людина напала на мою дружину, яка була в декреті, поводилась неадекватно, запрошувала \”на вихід\”. У результаті отримала дві кулі з гумостріла і легкі тілесні ушкодження\”, – розповів Шарій.

\”Людина поїхала, я викликав міліцію, дав свідчення. Ніхто мене не запрошував на допити, все було тихо, начальник РУГУ Шевченківського району Гринцевич сказав, що підстав для порушення справи немає. Через місяць заступник міністра МВС Фаринник нагородив мене…\”, – додав він.

Шарій вважає, що інцидент в \”Макдоналдсі\” – не випадковість, оскільки перед цим він почав розслідування теми наркоторгівлі, \”яке покриває, а, якщо говорити прямо, – очолює Міністерство внутрішніх справ\”.

За словами журналіста, міліція провела розслідування у справі про стрілянину в \”Макдональдсі\” за 4 дні, \”зліпила\” проти нього справу за 296 ч.4 (хуліганство, вчинене із застосуванням вогнепальної зброї), і передала до суду.

\”Зі мною неодноразово спілкувалися посередники від МВС, пропонували \”зменшити оберти\”. Я не зменшив, і зайнявся справою Алоянова, кращих друзів Фаринника та київської міліції\”, – зазначив Шарій.

\”Потім мені машину обстріляли, нічні обшуки проводили, суд був беззаконний взагалі, відбитки на патроні \”знайшли\”…\”, – додав він.

Після цих інцидентів, за словами Шарія, проти нього порушили ще одну справу за ст. 383, ч. 2 Кримінального кодексу (свідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину).

Зараз обидві справи знаходяться на стадії судів. У першій, за словами журналіста, мало бути прийнято рішення про взяття його під варту, друга справа розглядається Солом\’янським судом столиці.

\”Це не суд, це повна анархія, свавілля! Я вивіз із собою аудіозаписи судового процесу, в Голландії не могли повірити, що це – суд\”, – заявив журналіст.

Він також розповів, що зараз його справа про надання притулку в Литві перебуває на стадії розгляду, а правову допомогу йому надав колишній міністр економіки Богдан Данилишин, який отримав притулок у Чехії.

\”Данилишин зателефонував, запропонував допомогу, запропонував знайти адвоката, звів з білоруськими опозиціонерами з Вільнюса, я ж тут нікого не знав, і в мене в Литві нікого. Він постійно цікавиться моїми справами, і, наскільки я знаю, спілкується із західними організаціями з приводу мене\”, – зазначив Шарій.

Він також заявив, що має намір повернутися в Україну, але тільки коли \”януковицьку братію почнуть розвішувати на стовпах\”.

\”Якщо я повернуся в Україну, мене закриють, а там придушать, і ніхто жодного слова не скаже. Я буду проходити процедуру надання притулку до кінця, а повернуся, коли януковицьку братію почнуть розвішувати на стовпах. Я допоможу, буду мотузки милом натирати\” , – сказав Шарій.

Українська правда

peredplata