У центрі Чернівців більше 1,2 км газових мереж потребують заміни

В червні поточного року фахівцями ПАТ «Чернівцігаз» було виявлено високий рівень загазованості ґрунту по вул. Головній в центральній частині м. Чернівці. Подальше обстеження розподільчих газопроводів прилеглих вулиць показало, що більше 1,2 км газових мереж знаходиться в аварійному стані та потребують невідкладної заміни. Однак, проведення робіт із модернізації газопроводів стане можливим лише після затвердження НКРЕКП змін до Плану розвитку газорозподільної системи для ПАТ «Чернівцігаз».

ПАТ «Чернівцігаз» ще в червні цього року інформувало громадськість та засоби масової інформації, що під час проведення регламентних робіт було виявлено значну кількість витоків природного газу на відрізку газопроводу від початку вул. Б. Хмельницького до площі Центральної та 7 пошкоджених газопроводів-вводів.

Детальніше обстеження вуличних газопроводів, по вул. Головній та прилеглих до неї вулиць М. Заньковецької, Університетської, Поштової та площі Центральної показало, що технічний стан газових мереж, протяжністю близько 1,2 км, непридатні для подальшої експлуатації. При перевірці було виявлено наскрізні корозійні пошкодження та значні витоки газу – загазованість ґрунту на деяких ділянках сягала від 50 до 90%. Таким чином, значна ділянка центральної частини міста Чернівці, де проживає більше 2000 споживачів, може залишитися без забезпечення блакитним паливом.
Газорозподільчі газопроводи по вулиці Головній, М. Заньковецької, Університетській, Поштовій та площі Центральній збудовані ще на початку газифікації міста Чернівці в 1960-х роках.

«Якщо ж аварійно-відновлювальні роботи по заміні підвідних газопроводів-вводів ми виконали за рахунок резервів, то повна їхня заміна потребує внесення відповідних змін до Плану розвитку газорозподільної системи та подальшого затвердження НКРЕКП, оскільки це значні витрати, які фінансуються з тарифу компанії, а освоєння коштів контролюється держрегулятором», – пояснює Голова правління ПАТ «Чернівцігаз» Віктор Горда.

Для забезпечення блакитним паливом споживачів центральної частини міста Чернівці, фахівці компанії проводять постійні обстеження аварійних газопроводів, за необхідності – здійснюють точковий ремонт. Силами ПАТ «Чернівцігаз» здійснено заміну 5 підвідних газопроводів до житлових будинків, наразі вишукується можливість для заміни ще двох. Однак, питання проведення заміни аварійних газових мереж залишається відкритим, адже невідомо скільки ще часу займе затвердження НКРЕКП Плану розвитку для ПАТ «Чернівцігаз».

Додатково повідомляємо, що в цьому році ПАТ «Чернівцігаз» вже тричі направляло на розгляд НКРЕКП План розвитку газорозподільної системи на 2017-2026 та 2018-2027 роки.

ДОВІДКА
Публічне акціонерне товариство «Чернівцігаз» єдина на території Чернівецької області компанія-ліцензіат з розподілу природного газу. ПАТ «Чернівцігаз» експлуатує 8,786 тис. км. газопроводів. У 2016 році підприємство протранспортувало близько 376 млн. м. куб. природного газу. Клієнтами компанії є понад 229 тисяч сімей Чернівецької області та більше 3 тисяч підприємств, установ і організацій. ПАТ «Чернівцігаз» є одним з найбільших роботодавців Чернівецької області. Штат компанії становить близько 1100 осіб. Підприємство входить до трійки найбільших платників податків регіону.

peredplata