До Чернівців завітало 30 дитячих хорів

До Чернівців завітало 30 дитячих хорів

До 140-річчя Леонтовича у нашому місті – новий конкурс

У ньому взяли участь майже три десятки учнівських хорів з усієї Чернівецької області, які виконали відомі твори в обробці видатного українського композитора і диригента Миколи Леонтовича
Вже сотню років “Щедрик”, одна з найпопулярніших обробок Леонтовича, знана у всьому світі як різдвяна колядка. Але Микола Дмитрович є автором ще стількох обробок українських народних пісень та й не тільки їх! В цьому могли переконатися всі, хто завітав на обласне свято-конкурс хорових колективів мистецьких шкіл, присвячене 140-й річниці з дня народження Миколи Леонтовича, яке відзначатиметься 13 грудня.
На Театральній площі міста, перед Центральним палацом культури, де проходив конкурс – шкільні автобуси з районів, у коридорах палацу – діти розспівуються, дівчатка перед дзеркалом готуються до виходу… А на сцені – тридцять хорів учнів середніх та старших класів музичних шкіл з райцентрів, сіл і м. Чернівців. Кожен хор виконав по дві композиції в обробці Леонтовича. Організувати такий масштабний захід за участі дітей – досить не просто. Але як це потрібно!

До Чернівців завітало 30 дитячих хорів

Микола Леонтович ввійшов в історію української музики як композитор, хоровий диригент, громадський діяч, педагог, автор відомих обробок українських народних пісень для хору. Його творча спадщина – величезна, і заслуговує на те, аби її не забували.
Обласне свято-конкурс хорових колективів мистецьких шкіл, присвячене 140-й річниці з дня народження Миколи Леонтовича народилося в Учбово-методичному центрі культури Буковини. Автор ідеї, завідуюча методичним кабінетом початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів УМЦКБ, заслужений працівник культури України Любомира Мазурик розповідає:

“Оскільки це рік Миколи Леонтовича, то ми вирішили організувати перший такий конкурс. В ньому взяли участь хори музичних шкіл області, але тільки учні середніх і старших класів. Адже учням молодших класів було би важко виконувати такі композиції, тим більше акапельно. Звучали твори тільки Леонтовича. У майже всіх хорах було по 20 учасників. Виняток склали кілька хорів, в тому числі музичних шкіл м. Чернівців, де було 30, 37, а то й 44 учасники. Загалом у конкурсі вязло участь більше 500 дітей”.

Свято хорової музики у Чернівцях, звісно, було поєднане з конкурсом хорових колективів. Членами журі стали викладачі відділу “Хорове диригування” Чернівецького училища мистецтв ім. С. Воробкевича, очолила суддівську раду Валентина Гордей, голова циклової комісії “Хорове диригування”.

До Чернівців завітало 30 дитячих хорів

Прозвучали майже всі відомі твори в обробці Миколи Леонтовича, більшість це були його обробки українських народних пісень. Зокрема, хор хлопчиків Чернівецької музичної школи №1 виконав “Алилуя” з Літургії Св. Іоана Золотоустого та народну пісню “Дударик”; хор учнів Путильської музичної школи – “Ой сивая тая зозуленька”; хор учнів Герцаївської МШ –“Тиха вода”; хор учнів Кельменецької МШ ім. М. Ткача – “Грицю, Грицю до роботи”; хор учнів Красноїльської МШ – “Пливе човен”; хор учнів “Світанок” Мамаївської МШ ім. Д. Гнатюка – “Закувала зозуленька”; хор учнів Великокучурівської МШ – “Їхав козак на війноньку”; хор учнів Вижницької МШ – “Тиха вода”; хор учнів Чернівецької МШ №1 – “Ой горе тій чайці”…

peredplata