Великокучурівська ОТГ та просторове планування. Перші кроки

Великокучурівська ОТГ та просторове планування. Перші кроки

З початку грудня Чернівецький Центр розвитку місцевого самоврядування поповнився фахівцем з питань просторового планування та управління ресурсами. Ним став Роман Романко – асистент кафедри землевпорядкування та кадастру ЧНУ ім. Юрія Федьковича. Оскільки даний напрям роботи важливий та актуальний для громад, вже 18 грудня спільно з директором Центру Тетяною Татарчук відбувся візит у Великокучурівську ОТГ для обговорення саме питань просторового планування та управління ресурсами у громаді.

Проаналізувавши інформацію про наявні земельні та інші природні ресурси було виявлено не враховані потенційні можливості їх використання для формування додаткових фінансових надходжень. Зокрема, під час детального вивчення складових лісових ресурсів викликали зацікавлення якісні характеристики лісового масиву площею 10 га в с. Тисовець: «Це ділянка зростання тису в природньому стані», – розповіла землевпорядник ОТГ Ауріка Цілюк. Враховуючи назву села – Тисовець, можна припустити, що саме цей вид дерев і ліг в основу назви села. Тому цікавою є ідея використати цей лісовий ресурс для формування бренду ОТГ чи окремо села в складі громади: «Це може бути хорошою промоцією туризму у громаді, зокрема велосипедного. Можна розробити відповідні велосипедні маршрути, а завдяки безпосередньому розташуванню на межі з містом Чернівці і сприятливим для цього виду спорту рельєфом потенційно це матиме успіх», – поділився ідеєю Роман Романко.

Великокучурівська ОТГ та просторове планування. Перші кроки

Також під час аналізу наявної землевпорядної та містобудівної документації громади виявилося, що документація із нормативної грошової оцінки більшості сіл ОТГ була розроблена близько 10 років тому. «Даний вид землеоціночної документації повинен оновлюватися на рідше ніж раз на 7 років, і її розроблення слугуватиме додатковому збільшенню надходжень від сплати земельного податку та орендної плати», – рекомендував радник з питань просторового розвитку та управління ресурсами. Голова Великокучурівської ОТГ Василь Тодеренчук одразу відгукнувся і запропонував запланувати кошти на цю документацію у бюджеті громади на 2018 рік.

Великокучурівська ОТГ та просторове планування. Перші кроки

Окрім цього, було сформовано план дій з інвентаризації земель, а також розроблення необхідної землевпорядної і містобудівної документації. В подальшому такі виїзні консультації будуть проведені у всіх ОТГ області фахівцями Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування, що створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

peredplata