Новорічний корпоратив – пригощає роботодавець: що з ПДВ

Чернівецька ОДПІ звертає увагу: операції підприємства з безкоштовного харчування своїх працівників на умовах “шведського столу” є об’єктом оподаткування ПДВ на загальних підставах.
Отже, суми ПДВ, нараховані (сплачені) підприємством – платником ПДВ у зв’язку з придбанням продуктів харчування для забезпечення безкоштовного харчування своїх працівників на умовах “шведського столу”, включаються до складу податкового кредиту такого підприємства за умови наявності відповідного документального підтвердження (податкові накладні/розрахунки коригування до таких податкових накладних, зареєстровані в ЄРПН, митні декларації, інші документи, передбачені п. 201.11 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)).
При цьому, якщо вартість зазначеного безкоштовного харчування включається до вартості товарів/послуг, операції з постачання яких є об’єктом оподаткування та пов’язані з отриманням доходів таким платником, то дані товари визнаються такими, що призначаються для використання в господарській діяльності, і додаткового нарахування податкових зобов’язань за правилами, встановленими п. 198.5 ПКУ, не здійснюється.
У той же час, якщо вартість послуг з харчування не включається до вартості товарів/послуг, то дані товари/послуги визнаються такими, що постачаються безоплатно у межах господарської діяльності, а тому податкові зобов’язання нараховуються відповідно до п. 185.1 ПКУ, база оподаткування ПДВ визначається згідно з п. 188.1 ПКУ. Податкові зобов’язання відповідно до п. 198.5 ПКУ також не нараховуються.

peredplata