Управління ризиками у сфері митного контролю

Управління ризиками у сфері митного контролю

27 грудня 2017 року Кабмін затвердив Стратегію розвитку системи управління ризиками у сфері митного контролю на період до 2022 року та План заходів з її реалізації.

В чому суть?

В рамках реформи митниці Мінфін працює над розвитком та вдосконаленням діючої в Україні системи управління митними ризиками для побудови сучасної, гнучкої, багатофункціональної системи управління митними ризиками, яка наповнюватиметься як на центральному, так і на регіональному рівнях.

З цією метою розроблено Стратегію розвитку системи управління ризиками у сфері митного контролю на період до 2022 року та План заходів з її реалізації, які схвалив Уряд.

Основними аспектами, що розглядаються в рамках Стратегії, є законодавче забезпечення, організаційна структура, процеси управління ризиками, взаємодія, ІТ, ресурсне забезпечення та підготовка персоналу.

План заходів, зокрема, передбачає:

утворення окремого структурного підрозділу з питань управління митними ризиками із забезпеченням цілодобового режиму функціонування;

утворення підрозділів з питань управління митними ризиками у митницях;

проведення конкурсного відбору для доукомплектування підрозділів з питань управління митними ризиками;

утворення у структурі ДФС структурного підрозділу з питань ведення бази даних цінової інформації про товари, отриманої, зокрема, з комерційних баз даних;

запровадження таргетингу під час здійснення митного контролю найбільш ризикових зовнішньоекономічних транзакцій;
створення комплексної автоматизованої системи моніторингу застосування системи управління ризиками;
забезпечення розвитку програмного забезпечення для автоматизації процесу аналізу та оцінки ризиків, у тому числі для застосування в пунктах пропуску через державний кордон.

Що це дає?

Прийняте рішення сприятиме подальшій автоматизації процесів аналізу та оцінки ризиків, зменшенню впливу людського фактора на прийняття управлінських рішень під час митного контролю, впровадженню найкращого міжнародного досвіду з питань управління ризиками у роботу ДФС.

peredplata