Рівень захворюваності на кір у Чернівецькій області у 12 разів перевищує показник епідемічного благополуччя

Рівень захворюваності на кір у Чернівецькій області у 12 разів перевищує показник епідемічного благополуччя

Ще в минулому році у вересні в Україні зареєстровано спалах кору. Спалах кору триває і в новому році, винятком не є і Чернівецька область. За інформацією МОЗ України, впродовж перших двох тижнів в Україні на кір захворіли 1285 людей, з них – 856 діти і 429 дорослих. З початку нового року найбільша тенденція хворих в Івано-Франківській області, там на кір захворіло – 275 осіб. Також у трійку за кількістю хворих входить Закарпатська область – 194 випадки кору, та Одеська область – 157 хворих.

Як повідомляє Державна установа \”Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров`я України\”, станом на 16 січня у Чернівецькій області зареєстровано 572 випадки кору.

Сьогодні на брифінгу директор Департаменту охорони здоров’я Чернівецької обласної державної адміністрації , Оксана Андрієць повідомила: \” Не секрет, що ситуація із захворюваністю на кір у Чернівецькій області вкрай важка. Наразі найбільше хворих зареєстровано у Путильському районі – 252 випадки. У Чернівцях кількість хворих менша – 76 випадків, Глибоцькому районі – 56 випадків, Вижвицькому – 44, Сокирянському – 38, Кіцманському – 33, майже така ж цифра хворих у Хотинському районі – 32 випадки, найменше хворих у Герцаївському районі – 26 випадків. Взагалі не зареєстровано хворих на кір у Заставнівському районі\”.

Наталія Гопко, директор Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» каже: \” Дітям у віці до 1 року обов`язково потрібно зробити щеплення, школярам теж не варто зволікати і зробити вакцинацію повторно, з приводу дорослих – то їм взагалі важче переносити такі хвороби, тому для них воно теж є вкрай необхідним. Якщо враховувати, що продовж минулого року кількість вакцини зросла в порівняні з попередніми роками, тому зволікати не потрібно, а таки зробити щеплення аби вберегтися від захворюваності на кір. Спеціального лікування від кору не існує. Тому ще раз наголошую: зупинити його поширення можна тільки за допомогою імунізації населення\”.

З метою охоплення щепленнями проти кору з вересня 2017 року проводяться заходи щодо вакцинації дітей у віковій групі віком від 1 до 8 років. За даними Департаменту охорони здоров`я Чернівецької ОДА, станом на 1 січня цього року в області щеплено від кору 44282 дитини. Це хороший показник, 95% від річного плану. Серед показника, у рамках проведення посиленої умунізації було щеплено 17 503 дитини різних вікових категорій.

Нагадаю, що імунізація дітей з порушеним Календарним щепленням триває. Аби зменшити кількість хворих Департамент охорони здоров`я щотижнево здійснює перерозподіл вакцини \”Пріорикс\” між адміністративними територіями.

Яка ж ситуація з вакциною у Чернівцях? Департамент охорони здоров`я Чернівецької ОДА звернувся до міністерства охорони здоров`я України з клопотанням про поставку в область вакцини від кору. Сьогодні вранці за даними Департаменту охорони здоров`я Чернівецької ОДА в самих Чернівцях близько 50 доз вакцин.

peredplata