Державна допомога суб’єктам господарювання на працевлаштування окремих категорій працівників

Постановою Кабінету Міністрів України від 31 січня 2018 року № 33 затверджено критерії оцінки допустимості державної допомоги суб’єктам господарювання на працевлаштування окремих категорій працівників та створення нових робочих місць.

Уряд прийнято ухвалив це рішення для впровадження правового регулювання відносин між Антимонопольним комітетом України, надавачами та отримувачами державної допомоги на працевлаштування окремих категорій працівників та створення нових робочих місць під час оцінки допустимості державної допомоги.
До критеріїв оцінки допустимості державної допомоги суб\’єктам господарювання на працевлаштування окремих категорій працівників та створення нових робочих місць належать:

недопущення суттєвої нерівності умов діяльності конкуруючих між собою суб\’єктів господарювання;
– збільшення кількості працевлаштованих осіб окремих категорій;
– збільшення кількості нових робочих місць для осіб окремих категорій.
Нагадаємо, що відповідно до ч. 4 ст. 6 Закону «Про державну допомогу суб\’єктам господарювання» рішення про визнання державної допомоги допустимою приймає Антимонопольний комітет.

Постановою також визначено:
– мету та форми державної допомоги;
– категорії отримувачів державної допомоги;
– максимальний розмір державної допомоги, яка може надаватися;
– умови та спосіб розрахунку сукупного розміру державної допомоги;
– витрати, що можуть бути відшкодовані отримувачам державної допомоги.

До категорій отримувачів державної допомоги на працевлаштування належать суб’єкти господарювання, що провадять діяльність у будь-якій галузі.
Державна допомога на працевлаштування не надається суб’єктам господарювання, які мають прострочену заборгованість перед державним (місцевим) бюджетом, із виплати заробітної плати, сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та/або страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, яких визнано банкрутами, стосовно яких порушено справу про банкрутство, які перебувають на стадії ліквідації, визнають свою неспроможність своєчасно виконувати зобов’язання перед кредиторами через незадовільний стан фінансово-господарської діяльності.
Один і той самий суб’єкт господарювання може бути отримувачем державної допомоги за кількома програмами державної допомоги та/або індивідуальної державної допомоги.

Державна допомога на працевлаштування надається у будь-якій формі.

Інформує Людмила ПИЛИПІВ
провідний спеціаліст відділу систематизації законодавства,
правової роботи та правової освіти управління реєстрації нормативно-правових актів,
правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

peredplata