Отримати інвалідність

«Мій син Юрій у 1986 році в Чорнобилі вантажив глину і є чорнобильцем ІІ категорії, — крик душі мешканки села Підзахаричі Путильського району Василини Степан. – Він дуже хворий, уже 12 років має проблеми з ногою, переніс кілька операцій. Син безробітний, отож на лікування доводиться витрачати всю мою пенсію. Але й цього недостатньо, тому змушені були взяти кредит. Отримувати ж виплати за інвалідністю син не може, бо районна лікарня не посилає його на комісію. І що робити?»

Як нам повідомили у Путильській центральній районній лікарні, в понеділок пана Юрія викликано на дообстеження. Після визначеного лікарями курсу лікування лікувально-контрольна комісія (ЛКК) буде вирішувати питання щодо подання документів на Медико-соціальну експертну комісію (МСЕК). У випадках, коли виникають певні непорозуміння, лікарня скеровує всі документи та необхідну інформацію до обласної лікувально-контрольної комісії, котра вже вирішує, подавати документи на МСЕК, чи ні.

В головному управлінні охорони здоров’я ОДА нам роз’яснили порядок здійснення процедури оформлення інвалідності. За направленням лікуючого лікаря хворий проходить усі необхідні обстеження. Тоді лікар ЛКК відповідної медичної установи особисто передає пакет необхідних документів на МСЕК. І коли відбувається засідання комісії, тоді вже запрошують людину, котра претендує на отримання інвалідності. Коли ж виникають певні протиріччя у хворого з адмі-ністрацією медичної установи, то треба писати заяву на ім’я голови ЛКК із зазначенням «Наполягаю на зборі документів і передачі їх до МСЕК…». Заяву слід писати у двох примірниках: один віддати адресату, а другий зареєструвати у секретаря головного лікаря і залишити у себе. У разі ж відсутності реагування потрібно звертатися з письмовою заявою до головного управління охорони здоров’я ОДА за адресою: 58010, м. Чернівці, вул. Грушевського, 1, тел. 55 32 58.
Надія ВІРНА

peredplata