Хто має повіряти лічильники-водоміри?

«Нещодавно отримали від абонентного відділу МКП «Чернівціводоканал» рахунки на оплату спожитої води з приміткою «лічильник підлягає повірці». Але ж ця процедура входить до компетенції саме водоканалу, вони мають це робити! – крик душі мешканців Чернівців Орисі Кинащук, Вікторії Пилипенко та Івана Пентелея. – Скільки вже на усіх рівнях точилося розмов про те, що прилади обліку води, згідно з чинними законами, має повіряти надавач послуг безкоштовно. Чому тоді ми маємо платити за це? Чому, до прикладу, безкоштовно повіряють прилади обліку газу самі газовики? У нас що, водоканал має особливі привілеї? Допоможіть розібратися у ситуації, що склалася на теренах Чернівців з повіркою водяних лічильників!»

Директор МКП «Чернівціводоканал» Володимир Андрущак:
— Справді, люди мають рацію у тому, що фактично повірку лічильників спожитої води має здійснювати власник мереж. Однак, на жаль, з цього питання існує більше 20 нормативних актів.
Виконання цих робіт нашими силами має бути передбачене у тарифах. Поки що міськвиконком такого порядку не затвердив, тому підприємство не може повіряти лічильники за свій рахунок.

Я погоджуюся з тим, що питання має бути врешті вивчене та врегульоване. Ми, зі свого боку, докладаємо до цього певні зусилля: цьогоріч, наприклад, домоглися закладення у бюджет 2012 р. коштів на придбання обладнання для повірки лічильників. І до кінця І півріччя безкоштовно здійснюватимемо повірку для соціально незахищених верств нашого населення. Сподіваємося, що вже цього року споживачі води у Чернівцях будуть задоволені вирішенням проблемного питання.

Начальник абонентного відділу «Чернівціводоканалу» Олександр Бодюл:
— Задля здійснення повірки приладу обліку води споживач має:
а) Звернутися до абонвідділу та викликати контролера, котрий знімає пломбу (безкоштовно). Далі споживач може власноруч зняти лічильника, відкрутивши дві гаєчки, та встановити перехідник.
б) Занести лічильник до Центру метрології та стандартизації, де здійснюють повірку. Ця послуга платна.
в) Встановити повірений лічильник на місце.
г) Звернутися до абонвідділу, аби контролер опломбував прилад (безкоштовно). Це – найкоротший і найдешевший шлях повірки приладу обліку води.

Споживачі мають знати, що власниками лічильників є вони самі, просто зареєстровані ці прилади на їхніх особових рахунках у абонвідділі «Чернівціводоканалу».
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata