На Буковині СБУ протидіє протиправному заволодінню бюджетними коштами

У ході здійснення комплексу заходів щодо протидії незаконному відшкодуванню ПДВ співробітниками СБУ в Чернівецькій області у співпраці з податковою міліцією краю виявлено факти спроби протиправного заволодіння бюджетними коштами в особливо великих розмірах службовими особами одного з приватних підприємств з іноземними інвестиціями за рахунок відшкодування податку на додану вартість.

Встановлено, що шляхом укладення угод з іноземною компанією на постачання транспортних засобів та комплектуючих до них, фірма доправляла автотехніку в Україну та реалізовувала її за схемою, внаслідок якої податковий кредит з ПДВ постійно перевищував податкові зобов’язання компанії. Документальна перевірка виконання умов контрактів засвідчила, що фактично торгові операції здійснювалися не з іноземним партнером, заявленим у договорах, а з іншими нерезидентами, які були власниками придбаної техніки. При цьому безпосередньо операції з імпорту, а саме оформлення вантажно-митних декларацій, у більшості випадків фірма не здійснювала – транспортні засоби купувалися і ввозилися на митну територію держави громадянами України самостійно на замовлення третіх осіб.

У результаті низки порушень законодавства, чинного на момент здійснення господарських операцій, службовими особами приватного підприємства неправомірно заявлено до відшкодування ПДВ понад 423 тис. гривень.

За даним фактом спецпідрозділом УСБУ в Чернівецькій області, як органом дізнання, порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ст. 15 (замах на злочин), ч. 5 ст. 191 (привласнення майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч. 2 ст. 366 (службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки) КК України.

Після проведення невідкладних слідчих дій, за погодженням з прокуратурою області справа передана для проведення досудового слідства до Управління податкової міліції ДПС в Чернівецькій області, повідомляє прес-служба УСБУ в Чернівецькій області.

peredplata