Чернівчанам потрібно до 1 травня 2018 року укласти договір на вивезення побутових відходів

Чернівчанам потрібно до 1 травня 2018 року укласти договір на вивезення побутових відходів
У Чернівцях доволі не проста ситуація зі сміттям. Це стосується як його сортування, так і вивозу. Згідно з п.1 ч.3 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживач зобов’язується укласти договір на надання житлово-комунальних послуг. До категорії споживачів вищевказаний Закон відносить фізичних і юридичних осіб, які отримують житлово-комунальні послуги. За словами директора КП «Чернівціспецкомунтранс» Олександра Летучого, мешканці приватних будинків, багатоповерхівок і більшість підприємців заборгували чималу суму 3-м підприємствам, які займаються вивозом сміття у Чернівцях. А за ці гроші можна було б закупити ті ж контейнери, тощо.

Згідно з Правил благоустрою території міста Чернівці, до порушень цих Правил відноситься відсутність у підприємств,установ, організацій, підприємців, громадян, які мають у власності або користуванні приміщення (будівлі, споруди), договору на вивіз побутових відходів зі спеціалізованими організаціями. Як повідомляє начальник інспекції Благоустрою Чернівців, Сергій Обшанський, такі договори відсутні у більшості підприємців. Якщо для прикладу взяти вул. О. Кобилянської, більша частина підприємців не уклали договір із жодною відповідною установою, що відповідає за вивіз сміття ( у Чернівцях їх 3). Відповідно до Правил благоустрою, при виявленні фактів порушення Правил благоустрою уповноважені на те органи мають право складати протоколи, в яких фіксуватимуться дані порушення і на підставі яких буде відкриватись адміністративне провадження.

Сьогодні на брифінгу Сергій Обшанський вкотре наголосив, що інспекція Благоустрою у Чернівцях створена не як каральний орган, тому попереджає громадян, що до 1 травня 2018 року є час укласти договорів з організаціями. Інакше, згідно зі ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення правил у сфері благоустрою населених пунктів тягне за собою накладення штрафу від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 340 до 1360 грн). Тобто, відсутність договору на вивезення побутових відходів у фізичної особи, юридичної особи, підприємця є порушенням Законів «Про відходи», «Про житлово-комунальні послуги» та Правил благоустрою території міста Чернівці і тягне за собою адміністративну відповідальність.

peredplata