Буковинська молодь за спорт і проти ксенофобії

17 травня в конференц-залі Українського Народного Дому відбувся круглий стіл «Молодь за спорт – молодь проти ксенофобії». Його учасники – учні та учителі середніх навчальних закладів, студенти чернівецьких вишів, громадські активісти – обговорили проблему можливого зросту ксенофобських настроїв напередодні проведення в Україні «ЄВРО-2012».

Присутнім було продемонстровано ряд відеоматеріалів на теми, які нерідко педалюються зарубіжними ЗМІ напередодні європейського чемпіонату з футболу. Це, зокрема, тема некоректного ставлення до іноземців з боку деяких місцевих ЗМІ; як оцінюють рівень толерантності та ксенофобії в Україні самі українці; як сприймають українці англомовних іноземців.

Модератор заходу, адміністратор сайту «Буковина толерантна» Тарас Халавка, розповів про результати опитування студентів чернівецьких вузів, які засвідчили відсутність ксенофобських настроїв серед чернівецьких студентів стосовно їхніх колег з Індії та Африки.

Голова асоціації вчителів історії та суспільних дисциплін в Чернівецькій області «Нова доба» Наталія Герасим, ствердила необхідність постійного виховання почуття толерантності в учнів загальноосвітніх шкіл, яке повинно базуватися на вивченні традицій та культурної спадщини інших народів та рас.

Богдан Бойко, голова Чернівецької обласної громадської організації «Захист», відзначив, що зараз готується проведення конкурсу студентських відео робіт на тему толерантності, зазначивши, що досі їхня правозахисна організація не отримувала звернень про захист від ксенофобії.

Володимир Бешлей, депутат міської ради, висловив впевненість в тому, що чемпіонат «ЄВРО-2012» в Україні пройде без проявів расової нетерпимості та у об’єднає всіх українців, незалежно від їх етнічної чи расової приналежності та політичних поглядів.

Андрій Білогорка, помічник депутата міської ради Степана Ленігевича, розповів про справжні мотиви хуліганської поведінки спортивних фанатів в радянські часи та сьогодні.

В рамках круглого столу відбулася церемонія нагородження переможців міського конкурсу учнівського малюнку «Чернівці – веселка націй!». Нагородження провели спільно Володимир Старик, голова Товариства «Український Народний Дім в Чернівцях», та Андрій Білогорка, представник Благодійного фонду Степана Ленігевича. Перше місце в конкурсі присуджено малюнку Алли Собко Алли, учениці 11 класу ЗНЗ №37; друге місце присуджено малюнкам Діани Григорчук, учениці 11 класу ліцею №2; та Інні Судейко, учениці 7 класу ЗНЗ № 19; третє місце в конкурсі малюнків присуджено Олександрі Ковальчук, учениці 8-го класу ЗНЗ №24, Анастасії Рогач, учениці 9 класу гімназії №3 та Дарині Нявчук, учениці 9 класу гімназії №5. Кожна з нагороджених, крім грамоти та грошової премії, отримала виданий Народним Домом «Кодекс толерантності» та плакат «Чернівці – веселка націй», на якому представлено роботи переможців конкурсу.

В обговоренні зазначених вище проблем взяли участь всі, без винятку, учасники круглого столу.

peredplata