Перинатальний центр у Чернівцях обіцяють відкрити

На засіданні 24 сесії міськради, яке продовжилося сьогодні після перерви, депутати Чернівецької міської ради розглядали лише одне питання порядку денного – про передачу будівель по вул.Головній, 129 та Буковинській, 1-А у власність територіальних громад області для створення на їхній базі Чернівецького обласного перинатального центру.

Про сучасний стан медичного обслуговування вагітних жінок, породіль та новонароджених у нашій області та потребу у створенні такого сучасного центру європейського зразка в нашій області депутатам повідомив начальник обласного управління охорони здоров’я, депутат обласної ради Ігор Шкробанець. Зокрема, за його словами, з близько 11 тисяч пологів, що їх приймають пологові будинки та лікарні області протягом року, близько 20% є ускладненими, а це понад 2 тисячі на рік випадків, що супроводжуються ризиком для життя матері та дитини. На щастя, більшості цих ризиків завдяки високій кваліфікації лікарів наразі вдається запобігати, втім потреба у створенні сучасного перинатального центру на Буковині є беззаперечною, наголосив він. «Дуже символічно, що це рішення ми приймаємо саме сьогодні, у День захисту дітей, – зауважив Ігор Шкробанець. – Я прошу вас усіх забути про політику, а подумати про здоров’я наших жінок і дітей. Якщо ми сьогодні дамо старт цьому проекту, то ця справа – одна з тих, за яку нам потім дякуватимуть, яка служитиме людям і після нас».

Депутатів цікавило чимало питань стосовно створення Перинатального центру у Чернівцях. Це були, зокрема, збереження і робочих місць медичного персоналу, і кількості ліжок для проведення неускладнених пологів, і клінічної бази БДМУ, яка нині діє на базі Чернівецького пологового будинку №1. Вони переконалися, що усі ці питання передбачені проектом рішення, і жоден із зазначених аспектів діяльності медичної сфери міста не постраждає. Крім того, прийнятим вчора рішенням Чернівецької обласної ради вже передбачено виділення з обласного бюджету суми у 900 тис.грн. на створення проектно-кошторисної документації майбутнього Центру, а загальна сума, запланована на ці цілі в держбюджеті на 2012 рік, складає 41 млн.грн. Це дозволить вже до кінця року запустити в дію нову сучасну лікарню європейського рівня, яка буде обслуговувати жінок та малюків з усієї області.

Розглянувши усі питання, зауваження та пропозиції, депутати врешті-решт перейшли до голосування за проект рішення в цілому. За пропозицією депутата А.Чесанова, враховуючи високу суспільну важливість цього голосування, його було вирішено провести в поіменному режимі. В результаті «за» висловилися 34 депутати з 43 зареєстрованих у залі (14 від фракції «Партії регіонів», 12 – «Батьківщини», 4 – «Наша Україна», 2 позафракційних та по одному від «Свободи» та «Фронту змін»), «проти» не проголосував жодний з обранців міської громади, проте 8 з 9 присутніх у залі депутатів фракції «Фронт змін» (Валерій Бурштейн, Юрій Ватаманюк, Мирослав Заячук, Ігор Кардащук, Олексій Каспрук, Ігор Колосюк, Михайло Прозоровський, Олег Стецевич) проголосували «утриматися», а позафракційна депутат Наталія Козлова не проголосувала взагалі.
Відтак, і чернівчани, і мешканці області сьогодні мають всі підстави порадіти за те, що завдяки прийнятому депутатами рішенню вже до кінця року вони зможуть отримати можливість значно кращого, по-справжньому сучасного медичного обслуговування вагітних, породіль та новонароджених у Чернівецькому обласному перинатальному центрі.

Про це повідомляє сектор інформації та зв’язків з громадськістю Чернівецька міська рада.

peredplata