Громадські спостерігачі заявили, що ці вибори – поза законом

Громадські спостерігачі заявили, що ці вибори – поза законом1 червня під час презентації результатів другого моніторингового звіту Громадянська мережа ОПОРА представила рейтинг подарункових «пайків» від потенційних кандидатів і дала оцінку загрози такої «доброчинності». Організація оприлюднила інформацію про діяльність політично активних державних службовців, які заявили про участь у виборах та проводять агітаційні заходи за кошти бюджету.

За словами Ольги Айвазовської, координатора виборчих програм ОПОРИ, доброчинність, яка має всі ознаки підкупу виборців, стала одним з найпопулярніших інструментів впливу на окремі групи виборців (пенсіонери, малозабезпечені, молодь, громадські організації). Агітаційні матеріали, що розповсюджуються у ЗМІ без відповідного маркування «політична реклама», переважно зустрічаються у медіа обласного та районного рівня. «Згадані прояви кампанії – поза законом до офіційного старту виборів 30 липня. Таким чином за ведення агітації, підкуп виборців чи фінансування кампанії з анонімних джерел потенційний кандидат не несе жодної правової відповідальності» – повідомила Айвазовська. Така недобросовісна поведінка суперечить міжнародним стандартам, визначеним «Кодексом належної практики у виборчих справах». Принцип «рівності можливостей» не може бути забезпеченим без прозорого фінансування учасників кампанії. На даному етапі, джерела фінансування агітаційних заходів, матеріалів, візуальної реклами, продукції – закриті для громадськості.

У всіх без виключення регіонах політичні сили надавали ветеранам продуктові набори, що супроводжувалось агітацією. За орієнтовними підрахунками громадських спостерігачів, у рейтингу подарункових «пайків» від потенційних кандидатів лідирують Чернівці. Пакет, який роздавали ветеранам до 9 травня представники Партії регіонів, коштує близько 135 грн. Сюди входили макарони, олія, гречка, рис, цукор-рафінад, чай, шпроти, згущене молоко, горілка, цукерки. Правда, як писав \”Час\”, такі пайки отримали не всі.

Найдешевші «пайки» роздавали на Вінниччині та Житомирщині – по 28-35 грн. У Коростишівському районі (Житомирщина) від імені Миколи Оніщука, потенційного кандидата у депутати в окрузі №66, роздавали пенсіонерам продуктові пакети, у які входило лише 1 л олії, 2 кг борошна і пакунок крупи ячневої – це був найдешевший продпакет. Найпопулярнішим продуктом все ж залишається гречка, яку роздавали практично усі. Далі – олія, макарони і цукор. Варто відзначити, що у деяких регіонах роздавали й алкоголь.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували у 10 регіонах приклади участі службовців у неофіційній виборчій кампанії: публічна підтримка кандидатів, використання бюджетних ресурсів та державних інституцій в інтересах окремих партій, упереджені політичні заяви на адресу конкурентів. Практика свідчить про безвідповідальне ставлення посадових осіб до розмежування управлінської та партійної діяльності, порушує міжнародний стандарт організації та проведення демократичних виборів у частині гарантій всім партія та кандидатам безстороннього ставлення органів влади. З наближенням виборів тенденція може стати більш поширеною та вплине на результати голосування на місцях.

Олександр Клюжев, експерт кампанії спостереження (м.Донецьк), відзначив специфічну особливість нинішньої виборчої кампанії – демонстративне партійне позиціонування державних службовців. «Найбільш яскраво ця тенденція проявляється у Дніпропетровській області, де майже усі соціально-економічні ініціативи проводяться під особистим патронатом голови облдержадміністрації, лідера обласної організації Партії регіонів Олександра Вілкула. Останній, до речі, на обласній партійній конференції Партії регіонів заявив про існування у Дніпропетровській області ефективної системи взаємодії державної влади, органів місцевого самоврядування та партійних організацій, що спільно реалізують соціально значимі проекти. Подібне позиціювання займає й голова Чернівецької облдержадміністрації Михайло Папієв, а також ряд інших керівників областей» – відзначив Клюжев.

Масового поширення набули випадки, коли потенційні кандидати видають поточну діяльність місцевих органів влади за власні досягнення. Зокрема, прес-служба Народної партії висвітлює газифікацію сіл, будівництво та ремонт мостів і доріг, закладів соціально-культурної сфери Сарненського, Березнівського та Костопільського районів Рівненської області як результати спільної діяльності місцевої влади та народного депутата України Миколи Шершуна. У Львівській області потенційний кандидат, депутат обласної ради Ярослав Дубневич публічно відносить рішення ради про виділення 150 тис.грн. на добудову школи у м.Городок до власних здобутків. Показовим є урочисте вручення першим віце-спікером Верховної Ради України Адамом Мартинюком посвідчень матерів-героїнь мешканкам районів Волинської області, що входять до виборчого округу №23, де він буде балотуватись. Як відомо, дане почесне звання присвоюється Указом Президента України, тому участь Мартинюка у цьому процесі виглядає необґрунтованою.

За звітний період побільшало випадків використання правоохоронних і контролюючих органів для тиску на окремих політиків та випадків перешкоджання політичної діяльності опонентів. Подальше зростання рівня конфліктності у політичній кампанії може привести до підвищення напруженості у суспільстві та викликати недовіру виборців до результатів майбутньої виборчої кампанії.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби ГМ \”Опора\”.

Світлина

peredplata