Обережно – гриби!

Із настанням грибного сезону, чимало буковинців вирушають у ліс на «тихе полювання». Проте слід пам’ятати, що не всі види грибів є їстівними. Спеціалісти розрізняють близько 100 тис. видів грибів на всій планеті. До наших столів потрапляє не більше 60 видів. Проте і в цих грибах потрібно вміти розібратися. Отруєння ними є дуже небезпечним і може привести до жахливих наслідків. Вже у цьому році від отруєння грибами постраждали 2 людей у Путильському районі. Наразі їхньому здоров’ю ніщо не загрожує.

Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей роблять висновки лише на основі свого гіркого досвіду.

Гриби – справжній подарунок природи. Проте при їхній невмілій обробці смакування цим делікатесом може закінчитися плачевно. При перших симптомах отруєння грибами потрібно негайно звернутися до лікаря. Симптомами отруєння є нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, іноді – судоми, галюцинації, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Щоб не отруїтись грибами, купуйте їх тільки у відведених для цього місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків. Збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які вам відомо, що вони їстівні. Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності. В жодному випадку не куштуйте сирі гриби на смак. Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти; усі сумнівні – викидайте, нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом – видаляйте; гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

Якщо все-таки не вдалось уникнути біди і після вживання страви з грибами ви погано себе почуваєте або відмічаєте підозрілі ознаки у своїх близьких, дійте швидко. Потрібно одразу викликати \”швидку допомогу\” або негайно звернутися до найближчої лікувальної установи. Не чекаючи прибуття лікаря, промийте шлунок кип`яченою підсоленою водою або слабким розчином перманганату калію. І найголовніше – ніякого самолікування! Чим пізніше ви звернетесь за медичною допомогою, тим більше токсинів потрапить у кров та важчим буде перебіг отруєння!
Будьте обережні під час збирання грибів і тоді ви по-справжньому відчуєте їхній смак.

Начальник пункту охорони здоров’я
ТУ МНС у Чернівецькій області
Світлана Мойсова

peredplata