Фінінспекція в Чернівецькій області виявила порушень на більш як мільйон гривень

Державною фінансовою інспекцією в Чернівецькій області проведено планову ревізію фінансово-господарської діяльності Квартирно-експлуатаційного відділу м.Чернівці (далі – КЕВ м.Чернівці), за період з 01.07.2007 року по 01.04.2012 року.

Ревізією встановлено недоотримання фінансових ресурсів в сумі 1252,5 тис.грн, незаконних витрат коштів на 207,3 тис.грн та недоотримання доходів працівниками на 26,5 тис.грн, з яких на даний час відшкодовано незаконних витрат на 2,1 тис.грн. та додатково виплачено фізичним особам 26,5 тис.гривень.

Так, ревізією встановлено, що між КЕВ м.Чернівці та одним з товариств з обмеженою відповідальністю у квітні 2010 року укладено договір по наданню послуг з утримання майна, яке належить КЕВ м. Чернівці, а саме приміщення в центрі міста загальною площею понад 5 тис. квадратних метрів. При цьому, в укладеному договорі не конкретизовано ні перелік послуг, що будуть надаватися, ні їх вартість, ні плату за користування державним майном. Лише зазначено, що товариство сплачує різницю між вартістю наданих послуг та платою за користування майном, яка визначена у розмірі 20 тис.грн щомісячно. Загалом, за період дії договору товариством перераховано КЕВ м. Чернівці 470 тис. гривень.

В той же час, проведеним в ході ревізії обстеженням встановлено, що фактично частина приміщень вказаним товариством надається в користування іншим суб’єктам господарювання під офісні приміщення. Всього за вказаний період товариством надано в користування приміщення 98 суб’єктам господарювання, за що товариством отримано плати на суму 2201 тис. грн., або майже у 5 разів більше, ніж ним перераховано КЕВ м. Чернівці.

Відповідно до Закону України від 10.04.1992 №2269-ХІІ „Про оренду державного та комунального майна” надання у строкове платне користування майна, необхідне орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності, є орендою.

Таким чином, враховуючи те, що укладений договір з надання послуг з утримання майна по суті був договором оренди, згадане товариство мало сплатити орендної плати, розрахованої відповідно до Методики розрахунку і порядку використання майна, 1252,5 тис.грн, з яких 751,5 тис.грн надійшли б до Державного бюджету та 501 тис.грн – на рахунок КЕВ м. Чернівці.

Крім того, в ході ревізії встановлено, що кошти, які надійшли військовому госпіталю від громадян в рахунок відшкодування спожитих комунальних послуг не перераховані до КЕВ м. Чернівці, а використані на власні потреби лікувального закладу.

Також, внаслідок невірного визначення середньомісячного заробітку для розрахунку відпускних та оплати праці працівників за час перебування у службовому відрядженні, працівниками КЕВ м.Чернівці протягом ревізійного періоду недоотримано заробітної плати на загальну суму 26,5 тис. гривень.
Крім цього, внаслідок невірного визначення доплат до посадових окладів та базового місяця для обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації заробітної плати працівників, а також без наявності відповідних наказів на виплату премії, працівникам КЕВ м.Чернівці протягом ревізійного періоду зайво нараховано та виплачено 10,3 тис.грн., на які нараховано та сплачено внесків до державних цільових фондів на 3,7 тис. гривень.
За допущені порушення законодавства з фінансових питань 5 осіб притягнуто до адмінівідповідальності за ст.164-2 КУпАП та на 2 осіб складено адмінпротоколи за порушення бюджетного законодавства за ст.164-12 КУпАП, які передано до суду.

Про це повідомляє прес-служба Держфінінспекції в Чернівецькій області.

peredplata