Конфліктне будівництво на вулиці Гонти остаточно заборонено

Будівництво офісного центру зі складськими приміщеннями на вул.Гонти, 20, розпочате чернівецьким обласним товариством «Родина Кольпінга», спричинило конфліктну ситуацію з мешканцями сусідніх будинків. Вони неодноразово зверталися до органів місцевого самоврядування та державних установ із скаргами на руйнівні наслідки, спричинені будівельними роботами без врахування специфіки будівництва в умовах ущільненої забудови історичного центру.

За підтримки секретаря Чернівецької міської ради Віталія Михайлішина, питання вказаного будівництва неодноразово розглядалося на спеціально створених робочих комісіях за участю депутатів Чернівецької міської ради, громадськості, посадових осіб Чернівецької міської ради, спеціально уповноважених органів містобудування та архітектури, охорони культурної спадщини.

З метою усунення виявлених порушень містобудівного та пам’яткоохоронного законодавства, встановлених під час роботи депутатської комісії, Відділом охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради були видані приписи №24/11 від 15.08.2011 та №27/11 від 30.08.2011 про зупинення будівництва офісного центру зі складськими приміщеннями на вул.Гонти, 20 м.Чернівців.

Дії начальника відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради Пушкової Олени Дмитрівни щодо видачі приписів були оскаржені Регіональною спілкою «Справа Кольпінга». Беручи до уваги вимоги статті 30 Закону України «Про охорону культурної спадщини», Вінницьким апеляційним адміністративним судом 22.08.2012р. остаточно підтверджено правомірність видачі приписів щодо зупинення будівництва на вул.Гонти, 20 м. Чернівців.
Статтею 44 Закону України «Про охорону культурної спадщини» передбачена відповідальність юридичних осіб за порушення законодавства про охорону культурної спадщини, зокрема:

– за проведення будь-яких незаконних робіт, що можуть завдати або завдали шкоди пам’ятці, її території, охоронюваній археологічній території, охоронним зонам, історичним ареалам населених місць – у розмірі від тисячі до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17000 до 170 000 грн).
Невиконання законних вимог посадових осіб органів охорони культурної спадщини щодо усунення порушень вимог законодавства про охорону культурної спадщини, або створення перешкод для їх діяльності відповідно до статті 188-33 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення», тягнуть за собою накладання штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 гривень).

Про це повідомляє сектор інформації та зв\”язків з громадськості Чернівецької міської ради.

peredplata