Фонд \”Буковина\” отримав 70 заявок на фінансування бізнес-проектів

Як повідомляє прес-служба Федерації роботодавців України, інвестиційний фонд з підтримки малого підприємництва \”Буковина\” за чотири місяці з моменту реєстрації отримав 70 заявок на фінансування бізнес-проектів від підприємців з Київської, Львівської та Чернівецької областей. Основним інвестором фонду \”Буковина\” є Голова Федерації роботодавців України, Голова Ради директорів Групи компаній Group DF Дмитро Фірташ. \”Буковина\” здійснює фінансування за двома схемами: фінансування бізнес-ідей \”з нуля\” і пільгове кредитування вже існуючих підприємств під 5-15% річних.

Із загального числа заявок, що надійшли, 41 стосується фінансування бізнес-ідей \”з нуля\”. Зокрема, чернівецькі вчені запропонували 15 інноваційних проектів – від розробки нових методів діагностики і лікування онкологічних захворювань та виробництва безконтактних термометрів, і до проектування енергонезалежних систем життєзабезпечення житлових будинків і енергозберігаючих вікон з електропідігрівом скла. Також надійшли бізнес-проекти по створенню туристичної компанії, виробництва органічних добрив, надання послуг для бізнесу. Більшість пропозицій з фінансування IT-проектів надійшли від підприємців з Києва та Львова.

Автори ідей зможуть отримати на реалізацію проектів 50-80 тис. гривень від фонду і стануть основними власниками нових підприємств. Частка фонду в таких компаніях становитиме від 10 до 49%. При успішній реалізації проекту фонд зможе заробити, продавши свою частку в підприємстві.

Крім того, до фонду надійшло 29 заявок на отримання пільгових кредитів під 5-15% річних. Компанії подали заявки на отримання кредитів у розмірі 150-320 тисяч гривень для модернізації виробництва, реструктуризації кредиторської заборгованості та поповнення обігових коштів.

За планом, 18 вересня 2012 Рада з питань розвитку підприємництва та залучення інвестицій в Чернівецьку область на чолі з Головою Чернівецької ОДА Михайлом Папієвим та Наглядова рада інвестиційного фонду \”Буковина\” відберуть проекти, які отримають фінансування. Всі проекти мають реалізовуватися в Чернівецькій області. А перевагу нададуть найбільш перспективним бізнес-ідеям, які можуть досягти точки беззбитковості протягом першого року роботи. Крім того, проекти повинні легко адаптуватися для реалізації в інших регіонах України та за кордоном. Обов\’язковими умовами також є наявність реалістичного бізнес-плану і кваліфікованого менеджменту, який буде керувати проектами.

Довідка. Створення фонду \”Буковина\” ініціював Голова Федерації роботодавців України, Голова Ради директорів Групи компаній Group DF Дмитро Фірташ під час зустрічі з бізнесменами в Чернівцях в лютому 2012 року. В основу роботи фонду \”Буковина\” покладено досвід Університету Кембриджу, де вже більше 40 років ініціативи студентів та молодих вчених успішно підтримують три фонди.

Інвестиційний фонд \”Буковина\” на даний момент є єдиним в Україні фондом, який фінансує розробку перспективних ідей \”з нуля\” і здійснює пільгове кредитування проектів у всіх секторах економіки.

Капітал в управлінні фонду становить три мільйони гривень. Всі отримані кошти від успішно реалізованих проектів фонду \”Буковина\” направить на фінансування нових пропозицій підприємців. Основну частину коштів у фонд \”Буковина\” вніс Дмитро Фірташ. Інвесторами фонду також стали чотири чернівецькі підприємства, керівники яких підтримали ініціативу Дмитра Фірташа. Про це заявили генеральний директор – голова правління компанії \”Трембіта\” Стелла Станкевич, президент компанії \”Техно Плюс\” В\’ячеслав Добровольський, генеральний директор \”Чернівецького машзаводу\” Віктор Сідляр та генеральний директор компанії \”Джерельце\” Іван Семенюк.

Заявки на отримання фінансування розміщені на сайті Федерації роботодавців України за адресою: http://fru.org.ua/investicijnij-fond-bukovina/. За роботою фонду \”Буковина\” можна стежити в мережі Facebook: http://www.facebook.com/fundbukovyna

Про це повідомляє прес-служба ОДА.

peredplata