Чернівецька \”Скриня\” без туалету

Чернівецька "Скриня" без туалету«Нещодавно у Чернівцях довелося зіштовхнутися з неприємною проблемою — у магазині вживаних речей «Скриня», що розташований по проспекту Незалежності, мені відмовили у проханні скористатися туалетом, — скаржиться пенсіонерка Валентина Ігорівна Труфин зі Сторожинця.

– Ми з приятелькою приїхали сюди придбати дещо з «секонд-хенду» — хоч і не особливо й дешеві речі у магазинах цієї мережі, однак більш-менш доступні з огляду на прибутки пересічного пенсіонера. Аби знайти щось якісне, довелось довго перебирати та приміряти одяг і взуття, отож перебували у приміщенні магазину ми близько двох годин. Плюс дорога, плюс ще стан здоров’я, про який не будеш кричати кожному зустрічному… Коли попросила дівчину-консультанта показати, як пройти до вбиральні, та неабияк здивувалася і знизала плечима: «У нас туалет не для покупців».

А як же бути покупцям, надто літнім людям? Не заходити до магазину? Але ж ми, як і всі люди, маємо право перебувати у громадському (а саме такими є магазини) місці, не переймаючись за стан свого здоров’я. Чому у «Скрині» не дбають про таких, як я? Якщо керівництву не до вподоби, аби іноді вбиральнею користувалися ті, у кого виникла у цьому нагальна потреба, нехай встановлять біотуалет на подвір’ї. Або порушують питання перед владою, аби поблизу був громадський туалет. Нехай навіть платний. Бо ж не побіжиш зі «Скрині» на Соборну площу чи до парку Шевченка, а відповісти на питання, де можна, навіть не поблизу цього магазину, взагалі на проспекті Незалежності у Чернівцях знайти таке «інтимне» місце, працівниця так і не змогла…»

Лікар Чернівецької міської державної санітарно-епідеміологічної станції Юрій Кудрявцев:

— Чисто по-людськи я вважаю, що за необхідності покупець має право скористатися туалетом, коли він щось придбав у магазині. Коли ми даємо дозвіл на відкриття торговельних точок, звертаємо увагу на обов’язкову наявність туалетів, але тільки для персоналу. Для відвідувачів туалети передбачені у закладах громадського харчування. Стосовно таких умов для покупців промтоварних магазинів, в тому числі й «Скрині», не можу конкретно нічого сказати. Думаю, що все має бути на договірних засадах… Найближчий туалет, яким можна скористатися громадянам Чернівців та гостям міста на проспекті Незалежності, розміщений у торговому центрі «Формаркет».
Наталія Брянська
Від редакції. Люди! Ви — люди? Чи ні?!

peredplata