З 18 жовтня охоронцям магазинів дозволять носити травматичну зброю

З 18 жовтня набуває чинності закон \”Про охоронну діяльність\”, який дозволить працівникам приватних охоронних фірм мати при собі травматичну зброю, гумові кийки та інші спецзасоби.
Про це \”Українській правді\” розповів один з авторів закону регіонал Василь Грицак.

\”Приватним охоронцям дозволять користуватися такими спецзасобами, як пристрій для відстрілу гумових куль несмертельної дії, балончик сльозогінного газу, гумовий кийок та кайданки\”, – сказав він.

Водночас, законом не передбачено спецзасобів захисту – шоломів і бронежилетів, які використовують спецпідрозділи, що мають при собі вогнепальну зброю.
Грицак наголосив, що зброю видадуть не всім і не з моменту набуття чинності законом, а лише спеціально підготовленим охоронцям.

\”Як це буде відбуватися: охоронна структура за новим законом має отримати ліцензію. При цьому вона повинна навчити своїх охоронців у спеціальних навчальних закладах, прийняти в них екзамен. Буде розроблена методика і методологія підготовки. Крім того, Кабмін розробить нормативну документацію, яка має бути на охоронному підприємстві і визначатиме весь порядок навчання і прийому на роботу охоронців\”, – сказав він.

Нардеп додав, що після навчання і здачі іспиту людина отримуватиме посвідчення, і \”після цього його візьмуть на роботу і тоді він вже буде охоронцем\”.
Грицак також додав, що найближчим часом треба внести зміни до закону про питання гарантії з боку держави та охоронної фірми в разі нещастя.

\”Приватні охоронці повинні мати внутрішній наказ, знати про норами і правила поведінки і знати законодавство, кримінальний кодекс і знати, що вони несуть відповідальність згідно з законом\”, – сказав регіонал.

Також, додав він, має бути розроблений кодекс поведінки охоронця.

\”Має бути виписаний кодекс поведінки, бо так як охоронці сьогодні поводяться в супермаркетах, інших установах, нічних клубах і так далі – там суцільне хамство. Їм здалося, що вони вже володарі, що вони можуть вже і хабарі вимагати, і шантаж застосувати і підкидувати наркотики, красти речі. Охоронці повинні бути навчені, а не з вулиці і знати про відповідальність\”, – пояснив він.

На думку Грицака, щоб така система запрацювала потрібен щонайменше рік.

Він також назвав спекуляцією заяву адвоката Ярослава Мазурка Лаврентія Кухайлешвілі про те, що убивство трьох охоронців в \”Каравані\” могло бути організоване з метою лобіювання права на носіння зброї приватними охоронцями.

\”Це спекуляція. Хворий чоловік просто спекулює на темі зброї. І таким хворим адвокатам і адвокатам з певним розрахунком варто тримати свої думки при собі\”, – обурився один з авторів закону.

Він додав, що якби охоронці з \”Каравану\” були підготовлені і мали спецзасоби, то хтось з них міг би вижити.

\”Якби були спецзасоби у працівників \”Каравану\”, то можна було б уникнути кількох жертв. Третій охоронець міг встигнути розпилити сльозогінний газ і захистив би і себе, і пораненого\”, – сказав Грицак.

Джерело Українська правда

peredplata