Чи зараховуються роки навчання до пенсійного стажу?

При відкритті трудової книж ки запис про роки навчання робиться тільки після закінчення вищого навчального закладу і, відповідно, після отримання диплома. Однак у відділі кадрів вам можуть відмовити в такому запису.

У Законі України «Про пенсійне забезпечення», який діяв до 2004 року, стаж роботи, що дає право на пенсію, зараховувався як стаж фактичної роботи (у будь-якій установі, організації чи підприємстві), так і час навчання у вищих навчальних закладах.
Але, починаючи з 1 січня 2004 року, набув чинності новий Закон України «Про обов’язкове державне пенсійне страхування». У ньому для отримання пенсії вже зараховуються не роки трудової діяльності, а так званий страховий страж. Тобто той період часу, протягом якого відраховувалися страхові внески до Пенсійного фонду. Все це означає, що навчання у вищому навчальному закладі не зараховується до загального страхового стажу, хіба якщо ви добровільно всі ці роки робили відповідні внески. Тому юридичної сили роки навчання, вписані в трудову книжку, нині не мають.

Зоя ФЕДИК, головний спеціаліст Чернівецького міського управління юстиції

peredplata