3 листопада – 94 річниця Буковинського віча

3 листопада - 94 річниця Буковинського вічаУ суботу 3 листопада з нагоди відзначення 94 річниці Буковинського Віча, на Центральній площі м. Чернівці біля пам’ятника Тарасу Шевченку з 14 години буде проведено урочистий мітинг «Буковинське віче – боротьба за вільну Україну». Організатор – обласна ВО \”Свобода\”.

Покладання квітів до пам’ятника Героям Буковинського Куреня з нагоди святкування роковин Буковинського Віча відбудеться 3 листопада 2012 року о 13 годині 30 хвилин. Збір представників громадських організацій о 13 годині 15 хвилин в Народному Домі.

ДОВІДКА (ВІКІПЕДІЯ)

Буковинське віче – народні збори, організовані 3 листопада 1918 року в Чернівцях Українським крайовим комітетом (Омелян Попович, Осип Бурачинський та інші), утвореним там 25 жовтня 1918 року, як складова частина Української національної ради у Львові. На зборах були присутні більше десяти тисяч чоловік з усіх повітів Буковини. Збори відбувались на центральній площі міста перед магістратом.

Осип Бурачинський, один із активних організаторів Буковинського віча. Пізніше – державний секретар судівництва (міністр) ЗУНР

Віче проголосило возз’єднання Буковини Північної (загалом Кіцманський, Заставнівський, Вижницький, Вашковецький повіти, українська частина Чернівецького і Серетського повітів та переважно українські громади Сторожинецького, Радовецького та Комполунзького повітів) з Західно-Українською Народною Республікою та злуку з «Великою Україною». Віче також висловило протест проти спроб Румунської національної ради, створеної 27 жовтня 1918 року у Чернівцях, оголосити всю Буковину «румунською землею».

6 листопада 1918 року владу на території Північної Буковини перебрав Український комітет на чолі з О.Поповичем.

Але законні прагнення українського населення Північної Буковини не здійснилися. 11 листопада 1918 року королівська Румунія всупереч волевиявленню Буковинського народного віча захопило Північну Буковину разом з Чернівцями. Тут 28 листопада 1918 року було сфабриковане рішення т. зв. Генерального Конгресу Буковини, що складався винятково з румунів, про об\’єднання Буковини з Румунією.

Буковинське народне віче 3 листопада 1918 року стало знаковою подією для кожного буковинця. Про неї не забували і в різній формі відмічали всі наступні роки. З настанням Незалежності України ця подія відмічається особливо широко. З нагоди річниці Буковинського віча 3-го листопада кожного року у Чернівцях відбуваються урочистості за участі представників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських, релігійних організацій, політичних партій, діячів науки і культури. Проводяться виставки , присвячені цій події, в обласному краєзнавчому музеї, обласній науковій бібліотеці імені М.Івасюка та обласній дитячій бібліотеці. Впродовж тижня у всіх школах області відбуваються години спілкування, присвячені Буковинському вічу.

peredplata