Ідея про кінець світу 21 грудня народилася з жарту американських учених

Ідея про кінець світу 21 грудня народилася з жарту американських ученихДоктор історичних наук, професор Київського національного університету Вадим Рубель спростовує наявність свідоцтв про кінець світу 21 грудня у міфології та календарі майя.

За словами історика, 21 грудня завершується лише один із періодів Довгого календаря майя – бактун, який тривав близько 400 років.

\”Якогось прогнозу про кінець світу у майя взагалі немає. У них у календарі такого не закладено\”, – заявив він.

Читайте аналітику по темі: Українці готуються до кінця світу 2012, а експерти називають Армагеддон маячнею

Вчений також наголосив, що для майя це була важлива дата, у цей день влаштовували свято, однак нічого спільного з чутками про кінець світу воно не має.

Однак, зазначив Рубель, якщо у міфології майя не зустрічається ідея про кінець світу, то вона є у їхніх північних сусідів – ацтеків. А зв\’язок між ідеєю кінця світу та календарем майя, вважає вчений, придумали люди, які отримують вигоду від масової істерії.

За словами Рубеля, у майя була календарна система, що складається із 3 календарів. Два з них – цолькін та хааб – взагалі не мали суцільної нумерації і були циклічні.

Цолькін, що складається із 13 двадцятиденних \”місяців\”, використовувався, в основному, для ворожіння, а хааб, який складається із 365 днів, – для ведення господарства.

Третій календар Довгого рахунку мав суцільну нумерацію і базувався на послідовному рахунку днів від базової дати (близько 5 млн років до нашої ери).

Мінімальним відрізком часу у майя був день – кін, а найбільш тривалим періодом часу – алаутун (майже 64 млн років). Таким чином, згідно з календарем майя, зараз людство живе лише на початку нульового алаутуна (рахувати майя починали з 0).

За словами Рубеля, вперше про те, що 21 грудня 2012 року настане кінець світу, заговорили у 1990-тих роках після жарту одного з американських істориків-майяністів з цього приводу. Тим не менше, ідею підхопили і перетворили її на бізнес-проект.

Джерело та світлина ТСН

peredplata