Чернівчани долучились до \”Марафону написання листів\” на захист невинно засуджених та катованих

Чернівчани долучились до "Марафону написання листів" на захист невинно засуджених та катованих10 грудня активісти та волонтери \”Марафону написання листів\” презентували результати акції в Чернівцях. Нагадаємо, акція присвячена Міжнародному дню прав людини, який сьогодні відзначається. Загалом в період акції – з 3 по 10 грудня – активістами зібрано 230 підписів від 150 учасників. Переважно молоді люди писали листи солідарності людям з різних куточків світу, права яких порушено, яких безневинно катували, ув\”язнили або засудили. Також люди звертались до урядів країн, де відбуваються порушення прав людини.

\”Марафон написання листів\” зорганізований Amnesty International. Саме ця організація, ґрунтуючись на своїх звітах та моніторингу, запропонували 7 кандидатів, заради визволення та підтримки яких листи з усього світу й писалися б. Серед них і українець – Яків Строган з Харкова. Він потрапив за грати через бійку з сусідами. В 2010 році міліціонери його катували, вимагали грошей у дружини за звільнення. Коли Якова відпустили, він поскаржився на дії міліціонерів. Тоді проти нього порушили кримінальну справу за замах на вбивство. 12 березня 2012 року його звільнили з СІЗО і він тепер перебуває на підписці про невиїзд. Тому наразі йому, як і минулого року, писали листи солідарності та звернення до генпрокурора Пшонки.

Акція відбватиметься в 35 містах України з 7 по 10 грудня. Планують зібрати більше 10 тисяч підписів. І Чернівці свій вклад уже зробили. А всі учасники згодом отримають інформацію про результати Марафону.

Минулого року в Україні було зібрано майже 5 500 листів. А у світі – більше 1 300 000. І, як результат, із 10 справ, на захист яких писали люди, у 5 вдалось зрушити справи з місця. Так, до прикладу, в\”язень сумління Савалан був виправданий та звільнений вже через кілька днів, як листи потрапили до Азербайджану. Нагадаємо, молодого активіста було заарештовано після того, як він розмістив у Фейсбуці заклик до протестів проти уряду.

Така акція відбувається вперше в Чернівцях. На жаль, як повідомила волонтер проекту Віка Яшан, набрати волонтерів в районах не вдалось. Тому на наступний рік організатори марафону в Чернівцях сподіваються, що кількість учасників зросте, а також кількість волонтерів. Адже, за словами Віки Яшан, 3-5 волонтерам важко охопити всі вікові групи міста та області.

peredplata