Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги є і в Чернівцях

Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги є і в ЧернівцяхЗ першого січня в Україні, у зв’язку з прийняттям нового КПК, почала працювати система безоплатної вторинної правової допомоги.
Створені Центри безоплатної вторинної правової допомоги котрі працюватимуть тепер цілодобово.

Як пояснюють адвокати, право громадянина на захист та правову, в тому числі і безоплатну правову допомогу, передбачене Конституцією України. Кожен може скористатися первинною правовою допомогою (надання правової інформації; консультацій, роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг та іншої документації правового характеру (крім документів процесуального характеру); надання допомоги в забезпеченні доступу до вторинної правової допомоги). Деякі категорії громадян мають право на надання безоплатної вторинної правової допомоги – під час суду, затримання тощо – захист від обвинувачення; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документації процесуального характеру.

За словами керівника Головного слідчого управління МВС України Василя Фаринника, наразі повинно здійснюватися оперативне призначення адвоката затриманій особі, що є суттєвою допомогою слідчим під час розслідування. Тобто тепер, після того, як людину затримали за підозрою у скоєнні злочину, правоохоронці мають повідомити про це новоствореному центру, а там мають надати затриманому захисника. Робота адвоката оплачуватиметься з державного бюджету. Він повинен прибути до клієнта впродовж двох годин.

Центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги є у кожному регіоні. В них чергують адвокати, уповноважені надавати безкоштовну допомогу. Центри покликані акумулювати інформацію про затримання людей від управлінь міліції, прикордонної, податкової служб та надавати акредитованим (тим, що пройшли конкурсний відбір) при центрах адвокатам доручення по правовому захисту осіб.

Зараз в Україні запроваджено єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. За ним з 1 січня можна повідомляти про випадки затримання осіб та необхідність залучення захисника.

Чернівецький обласний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги розташований за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1. Директор – Мунтяну Аркадій Павлович. Тел. 0 891 200 084.

За повідомленням заступника начальника Головного управління юстиції у Чернівецькій області Олексія Безрядіна, наразі [b]безоплатна правова вторинна допомога Центром надається особам, до яких застосовано адмінарешт, які затримані за підозрою у вчиненні злочину, та особам, до яких обрано міру запобіжного заходу утримання під вартою[/b]. Решті категорій осіб, вичерпний перелік яких визначено Законом України «Про безоплатну правову допомогу», така допомога буде надаватися поетапно, починаючи з 1 січня 2014 року. Усі види безоплатної вторинної правової допомоги вступлять в дію до 1 січня 2017 року.
Підготувала Наталія Брянська

peredplata