Поглядайте на нічне небо. Там невдовзі пролетить великий астероїд

Поглядайте на нічне небо. Там невдовзі пролетить великий астероїдВін стане першим астероїдом такої величини, що пройшов так близько від нашої планети з моменту початку регулярних спостережень за космічними об\’єктами.
Астероїд завбільшки з половину футбольного поля пролетить 15 лютого в 27,7 тисячах кілометрів від Землі.

Про це заявляє керуючий програми NASA з вивчення об\’єктів на навколоземній орбіті Дон Йоманс, якого цитує Бі-бі-сі.

Відстань, на якій небесне тіло пройде від нашої планети, майже в 14 разів ближче, ніж відстань від Землі до Місяця (384,4 тисячі кілометрів), швидкість астероїда складе 7,8 кілометрів в секунду.

\”З початку регулярних спостережень за небом у 1990-ті роки ми ніколи не бачили, щоб об\’єкт такої величини проходив настільки близько від Землі\”, – зазначив учений. Однак він поспішив запевнити, що астероїд не зіткнеться із землею.

Під час наближення небесного тіла до Землі за ним будуть пильно вести спостереження вчені НАСА.

За словами Йоманс, астероїд пройде між орбітою, на якій літає Міжнародна космічна станція, і орбітою, на якій знаходяться погодні та телекомунікаційні геосинхронні супутники. Він також вважає, що ймовірність впливу небесного тіла на супутники дуже невелика.

Астероїд, що отримав назву 2012 DA14, – типовий навколоземний астероїд, ширина якого складає близько 45 метрів, судячи із яскравості його випромінювання.

Виявити його неозброєним оком буде непросто, проте це можна зробити, спостерігаючи за об\’єктом в телескоп або бінокль. Найкраще проходження астероїда над Землею буде видно з території Індонезії.

Астрономи виявили 2012 DA14 в лютому минулого року. Небесний об\’єкт, на думку вчених, складається з каменя.

За оцінками НАСА, астероїди, подібні 2012 DA14, пролітають повз Землю в середньому раз на 40 років, а зіткнення їх з нашою планетою відбуваються в середньому раз на 1,2 тисячі років.

Кам\’яний астероїд такої величини, за оцінками вчених, не може завдати серйозної шкоди планеті, однак може вбити живих істот, на які впаде.

Дон Йоманс також зазначив, що падіння об\’єкта подібних розмірів 50 тисяч років тому призвело до формування Арізонського метеоритного кратера – земляної чаші діаметром 1,2 тисячі метрів і глибиною 180 метрів.

Однак, за даними Йоменса, той астероїд був із заліза, що і призвело до таких наслідків.

peredplata