Інформація для черінвчан: \”Вітіна тисяча\” не оподатковується

Якщо громадянин (незалежно від ступеня споріднення) отримав спадщину у вигляді грошових заощаджень колишнього СРСР, то такий дохід не оподатковується (застосовується нульова ставка).

До об’єктів спадщини, що оподатковуються за нульовою ставкою, зокрема належать:

– грошові заощадження, поміщені до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов’язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР);

– грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992-1994рр, погашення яких не відбулося.

Порядок оподаткування доходу, отриманого фізичною особою в результаті прийняття нею у спадщину, визначено ст.174 Податкового кодексу України.
Вже близько 800 чернівчан не тільки виконали свій конституційний обов’язок, здавши декларації про майновий стан та доходи, але й отримали право на податкову знижку.

Наразі 251 громадянин задекларував 66,2 млн грн. доходів, 504 чернівчанина вже подали декларації на податкову знижку, яка складає до повернення майже 600 тис. грн.

Державна податкова інспекція у м. Чернівцях нагадує, що до 1 травня платники зобов’язані подати податкову декларацію за результатами 2012 року та самостійно сплатити податок на доходи фізичних осіб, якщо протягом календарного року отримували доходи, зокрема:

– від особи, яка не є податковим агентом;

– які згідно з нормами розділу ІV Податкового кодексу не підлягають оподаткуванню під час їх нарахування чи виплати, але не є звільненими від оподаткування;

– які нараховувалися (виплачувалися) платнику двома або більше податковими агентами лише у формі заробітної плати, інших виплат, і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує сто двадцять розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2012 році – 128 760 грн. (1073х120)).

Про це повідомляє відділ взаємодії із ЗМІ та громадськістю ДПІ у м. Чернівцях.

peredplata