Три кола бюрократичного пекла у Чернівцях

Три кола бюрократичного пекла у ЧернівцяхВтрата важливих документів пересічним громадянам в забюрократизованій Україні з недолугими чиновниками може завдати чималих клопотів та неабиякого псування нервів. Адже в результаті кількамісячного оббивання порогів задля отримання дубліката документа вас можуть післати до суду. Саме так відбувається в Чернівцях. Особливо не щастить тим, хто втратив документи в період передачі функцій з реєстрації прав на нерухомість, котрі раніше здійсювали БТІ, Державній реєстраційній службі, що відбулося 1 січня 2013 року.

…Плата за комунальні щороку зростає, а тому Наталя вирішила оформити субсидію. Вимогою для її отримання, окрім інших формальностей, є надання копії свідоцтва на право власності на квартиру, але потрібно показати й оригінал. Копію Наталя знайшла, а от оригінал десь загубився, бо ж роками потреби в ньому не було і тривалий час про його існування навіть не згадувалось. Тому й пішла до департаменту житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради, який, за логікою та законом, мав би перевірити інформацію і без проблем видати дуб-лікат оригіналу. Здавалось, нічого складного – отримати папірець, за видачу якого Наталя вже й сплатила департаменту мито. Але замість дубліката отримала відмову.

Крайніх вдень з вогнем не знайдеш
Отож після надання департаменту всіх документів, потрібних для отримання дубліката (заяви, копій паспортів, копій свідоцтва, техпаспорта тощо), потрібного документа Наталя отримати так і не змогла. Виконавчий орган Чернівецької міської ради у своїй відмові послався на відповідь відділу державної реєстраційної служби речових прав, де зазначено, що в реєстрі запис про видачу свідоцтва на право власності щодо квартири Наталії відсутній. Байдуже, що відділ почав працювати з 1 січня 2013 року, а свідоцтво на право власності Наталя отримала ще у 1996 році. Адже, по-перше, реєстратор має дані з січня 2003 року, коли було запроваджено електронний реєстр (та й то не всі, бо електронна реєстрація не є обов’язковою, а за бажанням та потребою, коли людина хотіла з тим майном щось робити), а по-друге, вона може надавати витяги стосовно майна, яке почала реєструвати з початку року. Тобто паперові записи про свідоцтва, які видавались до цього часу, залишились в ар-хівах БТІ. Але чомусь департамент запит в БТІ не зробив і надав відмову (не пославшись на жодні закони чи нормативно-правові акти) у видачі дубліката, отримавши відповідь тільки від реєстраційної служби. На запитання Наталі, що ж далі робити, чиновники не спромоглися на будь-яку іншу відповідь, ніж скерувати її до суду.

До судової інстанції відправив Наталю й директор департаменту житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради Дмитро Сірман. Він переконує, що саме відділ реєстрації речових прав має повноваження робити запити в БТІ, а вже на основі їхньої інформації департамент видає дублікат. І що тут доведеш, кому поскаржишся? Яким чином змусити чиновників виконувати свою роботу?

Адже у відділі державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Головного управління юстиції в Чернівецькій області пояснюють, що до 2013 року функціонували інші реєстри і, щоб отримати дублікат втраченого свідоцтва, треба звертатися до тих органів, які його видавали (органи місцевого самоврядування – департамент, – Час), і ті зобов’язані його видати. Вони мають підняти архівні справи і видати дублікат на звичайному папері. Реєстра-ційна служба розіслала такі роз’яснення усім дотичним до цього органам влади.

Ось, до прикладу, в Хотинському районі таких проблем, як в Чернівцях, немає. Там людина у випадку втрати свідоцтва звертається, наприклад, до БТІ, яке його видавало, і отримує дублікат (на простому папері), який потім засвідчує у сільській раді.

То чому в Чернівцях з такої простої процедури зробили справжню проблему? Чи в Чернівцях діють інші правила гри, аби заплутувати та виснажувати чернівчан нескінченними ходіннями по кабінетах? Адже вже другий місяць Наталя не може оформити субсидію, і така бездіяльність чиновників завдає їй не тільки моральної, а й матеріальної шкоди.

Між трьома соснами
Отже, маємо БТІ, відділ держреєстрації, департамент житлово-комунального господарства. Департамент киває на відділ реєстрації, той киває на департамент. А варто було б просто налагодити співпрацю між цими установами. Але, як запевнив нас директор департаменту Сірман, у них жодних проблем немає. У них, певно, й немає. А от у чернівчан, котрі втратили свідоцтва, є. І нехай їх одиниці (просто наразі ще не всі перевірили наявність своїх оригіналів). Але хіба у юристів департаменту немає більше роботи, окрім як ходити судами і вимотувати нерви чернівчанам, котрі загубили старі свідоцтва на право власності? А у чернівчан немає більше справ, окрім як доводити в суді, що ти не верблюд, і витрачати на це гроші та час?

Наталя вже звернулась до секретаря Чернівецької міської ради Віталія Михайлішина зі скаргою на дії його підлеглих і планує в законний спосіб відстоювати своє право на отримання дубліката потрібного їй документа. Ми звернулись до центральних органів влади за роз’ясненнями. В міністерстві житлово-комунального господарства нам сказали, що ці питання не належать до їхньої компетенції (хоча пообіцяли донести інформацію до відповідальних осіб), а в Державній реєстраційній службі нас відправили до департаменту ЖКГ. Саме туди ведуть всі дороги, але там вони плутаються, і людина серед них губиться. Невже тільки через суд можна змусити чиновників працювати? Тоді навіщо ми платимо податки, які йдуть їм на зарплатню?

Надія ВІРНА

Буква закону
У разі втрати або зіпсування документа лише суб’єкт, який видавав такий документ, може видати його дублікат. При цьому втрата чинності нормативно-правовим актом, на підставі якого відповідний суб’єкт видавав документ, не є підставою для відмови у видачі дубліката документа. Повноваженнями з видачі свідоцтва про право власності на нерухоме майно та, відповідно, його дубліката державні реєстратори прав на нерухоме майно на-ділені починаючи з 1 січня 2013 року. До 1 січня 2013 року оформлення права власності на нерухоме майно з видачею свідоцтва про право власності здійснювалось, зокрема, органами місцевого самоврядування. Припинення повноважень органів місцевого самоврядування щодо оформлення права власності на нерухоме майно з видачею свідоцтва про право власності на нерухоме майно не є наслідком припинення в цілому діяльності таких органів, а тому у випадку втрати чи зіпсування такого свідоцтва видачу його дубліката здійснює відповідний орган місцевого самоврядування. Видача дубліката свідоцтва здійснюється без використання спеціального бланка.

peredplata